Bellini – przepis na koktajl z winem

Bellini – przepis na koktajl z winem


Jego nazwa pochodzi od nazwiska Giovanniego Belliniego, renesansowego, weneckiego malarza. W latach 30. wystawa jego prac zainspirowała kreatywnego barmana, Giuseppe Cipriani, do stworzenia tego winnego koktajlu. Inspirował się pastelowym światłem na obrazach, którego kolor można porównać do barwy białych brzoskwiń.

I to właśnie brzoskwinie, obok wina oczywiście, stanowią bazę koktajlu. Co ważne, aby Bellini wyszedł poprawnie, potrzebne są białe brzoskwinie. Obieramy je ze skórki i wyjmujemy pestki. Aby nie pozbawić owoców smaku i aromatu poprzez napowietrzenie ich, nie używajmy elektrycznego blendera. Najlepszym sposobem na otrzymanie z brzoskwiń idealnego purée jest wykorzystanie tradycyjnej kuchennej tarki. Owoce możemy trzeć na sito, ale koniecznie pamiętajmy o zebraniu soku z owoców – jest to niezbędny składnik purée.

Często Bellini serwuje się z szampanem, choć jego złożony i bogaty smak może przyćmić aromaty owoców. Dlatego najlepiej pozostać przy klasyce i do tego drinka wykorzystać włoskie Prosecco.

Komentarze