Ciekawostki o różowym winie

Ciekawostki o różowym winie

Wino różowe stanowi nie lada problem dla wielbicieli gronowych napojów. Wielu uważa je za mało wytworne i szlachetne, przez co często jest niesłusznie marginalizowane. Czasami przydaje mu się niezbyt pochlebne przydomki, które wyrażają pogardę enologów do tego gatunku. Bywa nazywane „winem dla kobiet”, a nawet „oranżadą”.

Pomimo nienajlepszej opinii wśród znawców, wino różowe, z roku na rok, zyskuje coraz większą popularność na rynku konsumenckim. Przed rozpoczęciem przygody z tym alkoholem i wyrobieniem sobie własnej opinii, warto odrzucić uprzedzenia i poznać kilka podstawowych informacji i ciekawostek na jego temat.

Na początku należy rozwiać mity dotyczące pochodzenia różowego wina. Czasami słyszy się, że trunek ten jest wytwarzany z różowych winogron. To obiegowe przekonanie zupełnie mija się z prawdą, ponieważ różowe szczepy po prostu nie istnieją. Równie często możemy się spotkać z przeświadczeniem, że rosé powstaje z połączenia wina czerwonego i białego. Co prawda czasami stosuje się tę metodę, jednak w wielu krajach, w tym na terenie całej Unii Europejskiej, jest zabroniona.

W rzeczywistości do wytwarzania różowego wina wykorzystywane są grona o czarnej barwie (te same, z których powstają wina czerwone). W celu uzyskania jasnego koloru trunku stosuje się specjalne techniki produkcyjne. Najpopularniejszym sposobem jest tzw. krótka maceracja, która polega na szybkim oddzieleniu moszczu winogron od skórek (czasami nawet po niespełna dwóch godzinach). Po dokonaniu separacji, alkohol fermentuje tak jak wino białe. Dzięki temu, zyskuje on pewne cechy trunków jasnych i ciemnych.

Rosé zwane też czasem rosado, czy blush jest wytwarzane w wielu krajach na różnych kontynentach. Najbardziej znane gatunki pochodzą nie tylko z krajów o długiej winiarskiej tradycji, takich jak Francja, czy Hiszpania, ale też z Chile i Stanów Zjednoczonych. Różowe wina, z powodu znacznych różnic geograficznych, między państwami, z których pochodzą i różnych sposobów produkcji, mogą znacznie różnić się między sobą smakiem, aromatem i kolorem. Trunki te przybierają bardzo różne barwy – od łososiowej, po jasnorubinową.

Niezwykła lekkość różowego wina sprawia, że zyskuje ono coraz większą popularność. Szczególnie przedstawicielki płci pięknej chętnie ulegają urokowi tego trunku. Rosé idealnie trafia w gust osób, które nie przepadają za całą „otoczką” związaną ze spożywaniem wytwornych win. Można je bowiem podawać w bardzo niezobowiązujący sposób. Niektórzy twierdzą nawet, że zamiast do kieliszków, można je nalewać do szklanek. Odpowiednio schłodzone, idealnie sprawdza się z dodatkiem lodu i truskawek.

Finezja i delikatność różowego wina sprawiają, że znacznie lepiej niż inne gatunki, nadaje się ono do serwowania podczas imprez w upalne, letnie dni. Gospodarze przyjęć na świeżym powietrzu decydują się na rosé, ponieważ potrafi ono orzeźwiać i gasić pragnienie gości, zapewniając jednocześnie przyjemne doznania smakowe. Pomimo nadszarpniętej opinii wśród tradycjonalistów, różowe wino jest świetną odskocznią od ciężkości wina czerwonego i kwaskowatości białego. O niezaprzeczalnych zaletach wina różowego może świadczyć fakt, był to jeden z ulubionych alkoholi znanego pisarza i wielbiciela napojów procentowych, Ernesta Hemingway'a…


Powiązane artykuły