Czym jest wino bezalkoholowe?

Czym jest wino bezalkoholowe?


Białe, czerwone i różowe – niby niczym się nie różnią… a jednak. Wina bezalkoholowe stworzone z myślą o kobietach w ciąży i karmiących, kierowcach czy osobach na diecie. Czym właściwie są – jeszcze winem czy już sokiem winogronowym?

Produkcja wina bezalkoholowego wygląda tak samo jak „prawdziwego” wina z małą różnicą na końcu. Po winifikacji, wino jest poddawane procesowi de alkoholizacji. Alkohol usuwa się z pomocą ekstrakcji próżniowej, dzięki której wino zaczyna gotować się w temperaturze 30 st. C, a alkohol wyparowuje. Wszystko dzięki umieszczeniu wina w specjalnym kotle próżniowym, w którym podnoszone jest ciśnienie.

W bezalkoholowym winie zostają co prawda niewielkie ślady alkoholu, ale mniejsze niż 0,5% całkowitej objętości, dzięki czemu napój może być nazywany bezalkoholowym. Co ciekawe, jest to mniejsza zawartość alkoholu niż w świeżym chlebie razowym (około 0,3% całkowitej objętości) albo w kefirze (około 0,4% całkowitej objętości). Po odparowaniu alkoholu, wino traci od 70% do nawet 95% swojej kaloryczności.