Ekologiczne metody uprawy winorośli

Ekologiczne metody uprawy winorośli

To ciekawe, że statystycznie na jedną butelkę wina wyprodukowanego w Europie przypada ponad 5 gramów śmiertelnie trujących składników, używanych do sztucznego kontrolowania wzrostu winogron. Hodowcy twierdzą, że w praktyce niemożliwym jest uprawianie winnicy bez użycia równego rodzaju pestycydów takich jak fungicydy, pengicydy czy insektycydy. A jednak!

Przed fatalnymi skutkami stosowania różnego rodzaju chemikaliów uchronić może zmiana sposobu kultywowania winorośli.

Uprawa organiczna stanowi wspaniałą alternatywę dla pestycydyzacji. Polega ona na stosowaniu preparatów pochodzenia organicznego, takich jak wyciągi z roślin, roztwór mydła czy bentonit. Nadrzędnym celem plantatora jest wytworzenie naturalnego ekosystemu, w którym rośliny mogą wzrastać swoim naturalnym rytmem. Nie bez znaczenia są też inni „użytkownicy” gleby - dzięki swojej aktywności owady, dżdżownice czy krety sprzyjają harmonijnemu wzrostowi roślin.

Zarówno właściciele winnic, jak i naukowcy zgodnie twierdzą, że uprawa organiczna ma dodatni wpływ nie tylko na rozwój roślin, ale i na funkcjonowanie całego lokalnego ekosystemu.


Powiązane artykuły