Jak podawać wino?

Jak podawać wino?

Wybór i kupno odpowiedniego wina pasującego do podawanych przez nas dań, to tak naprawdę tylko pierwszy krok. Teraz czeka nas krótka lekcja jak owo wino podawać – przecież zarówno temperatura, jak i kolejność podawania mogą wpływać na smak i aromat wina.

Na lepszy smak

Wina, szczególnie młode czerwone wina bardzo lubią proces przewietrzania. Polega on na wcześniejszym otwarciu wina – przyjmuje się, że większość win otwieramy około pół godziny przed podaniem. Aby trunek lepiej prezentował się na stole, możemy przelać je do ozdobnej karafki do wina. Dodatkowym plusem takiego zabiegu jest odsączenie wina od nieapetycznego osadu.

Przewietrzanie pomaga winu odetchnąć, w kontakcie z tlenem, napój staje się smaczniejszy, a aromaty bardziej wyraźne. Cierpkie wina stają się łagodniejsze i delikatniej czuć w nich kwasowość.

Ważna temperatura

Bardzo ważne jest także serwowanie wina w odpowiedniej temperaturze. Czerwone powinno być ciepłe – jednak zamiast pozostawiać je w temperaturze pokojowej, należy je lekko ochłodzić (temperatura pokojowa, to przecież ok. 20 st.). Młode mogą mieć temperaturę od 13 do 15 st. C, starsze do 16 stopni. Ciężkie i dojrzałe najlepiej smakują w 17-18 st. C. Dobrym sposobem na dodatkowe ogrzanie wina jest odpowiednie trzymanie kieliszka w ręce – ciepło ciała ogrzewa trunek (z tego też powodu bezpieczniej jest podawać wino odrobinę chłodniejsze).

Białe i różowe, lekkie deserowe wina swój najlepszy aromat dają poznać w zdecydowanie niższej temperaturze. Należy je schłodzić do około 7-10 st. C, a w przypadku win musujących nawet 6 do 8 st. C.

Aby móc sprawdzić czy wina już osiągnęły te idealne temperatury, warto zainwestować w specjalny termometr winiarski, który w szybki sposób pokazuje nam kiedy możemy już dany trunek podawać.

Niemniej ważna kolejność

Przy serwowaniu wina, istotną sprawą jest także kolejność podawania win. Powinniśmy sztywno trzymać się określonych zasad, inaczej bowiem, wino może po prostu nie smakować tak, jak powinno.

Na początek podajemy wina białe, a dopiero po nich czerwone. Wytrawne wina pojawiają się na stole przed słodkimi, podobnie jak lekkie przed ciężkimi. Wina dojrzałe o wiele bardziej zasmakują nam i naszym gościom, jeśli podamy je po winach młodych. Powinniśmy także na stół najpierw wystawić wina schłodzone, a na koniec te cieplejsze.


Powiązane artykuły