Oceniaj wino jak profesjonalista

Oceniaj wino jak profesjonalista

Przeciętny sympatyk wina do opisania trunku nie potrzebuje fachowych określeń. Wino opisuje tak, jak czuje. Nie używa profesjonalnej terminologii, upraszcza stwierdzenia, ale też i nie za bardzo rozumie opis wina na etykiecie.

W tym wpisie postaram się Wam jakoś ocenianie wina uprościć. To, co wypowiadacie o wypijanym trunku można ubrać w profesjonalne słownictwo sommelierów. Wystarczy przyswoić kilka sformułowań i określeń, by Wasza recenzja wina była fachowa. Oto spis potocznych stwierdzeń o winie i ich przełożenie na język sommelierów.

Jak zwykle mówimy – jak powiedziałby profesjonalista.

To wino ma słomkowy i przejrzysty kolor – To wino ma słomkową, klarowną suknię.
Pachnie różnymi owocami – Ma złożony i owocowy bukiet.
Mocne to wino – Wino jest eteryczne.
Jest cierpkie i gorzkie – Ma wyczuwalne taniny / wino jest taniczne lub garbnikowe / jest szorstkie.
Jego smak przemija wraz z przełknięciem – Wino ma krótki finisz
Wino jest bogate w smaku – Wino jest aksamitne.
Pachnie spalenizną – Ma dymny aromat.
Trochę mało intensywne – Wino jest gładkie / zgaszone.
Śmierdzi stęchlizną – Wino jest korkowe / zepsute.
To musujące wino jest wygazowane – To musujące wino jest płaskie.
Gryzie w podniebienie – Jest ściągające, garbnikowe, chropowate.
Jest za mocne i za kwaśne – Jest agresywne.
Jest kwaśne i gorzkie – Jest kanciaste.
Ma gęstą konystencję – Jest oleiste / kleiste.
Jest za słodkie – Jest mdłe.
Jest delikatnie musujące – Jest perliste.
Jest zbyt kwaśne – Jest zielone.
Wydaje się być zwietrzałe – Utleniło się
Wino jest świeże i lekko kwaśne – Wino jest żywe.
Przyjemnie smakuje, jest zrównoważone – wino jest okrągłe.


Powiązane artykuły