Regiony

Regiony najlepszych win – Chile

Regiony najlepszych win – Chile
Chile to kraj południowo-amerykański rozciągnięty z północy na południe kontynentu. Występuje tu kilka stref klimatycznych - od suchej północy, przez umiarkowane, niemal śródziemnomorskie centrum, po wilgotne i chłodne południe. Zróżnicowane warunki klimatyczne pozwalają na wytwarzanie win różnych jakościowo i stylistycznie. Pierwsza winorośl została zasadzona tu przez kolonizatorów, żołnierzy i misjonarzy.

Wina koszerne

Wina koszerne
To właśnie do nas, konsumentów, należy wybór win. Obecnie mamy naprawdę szerokie pole manewru w tej dziedzinie. Dylematy zaczynają się już na początku, gdy decydujemy czy chcemy wino wytrawne, czy może słodkie wino. Oczywiście niektórzy z koneserów mają już swoje ulubione wina, które kupują bez zastanowienia, np. Bordeaux, Merlot, Chardonnay, czy też Cabernet. Zastanawiające jest natomiast, jaka część naszego społeczeństwa wie, czym jest wino koszerne.

Tajniki degustacji wina część 2

Tajniki degustacji wina część 2
Analiza zapachu wina dzieli się na kilka etapów. Pierwszym nosem określane jest wąchanie wina zanim zostanie ono zamieszane. Drugi nos wącha trunek zaraz po zamieszaniu, trzeci natomiast wącha resztki w pustym kieliszku. Taki sposób wąchania ma zagwarantować nam wyczucie wszystkich aromatów – tych najbardziej lotnych, ciężkich i najcięższych cząsteczek, które ulatują najpóźniej.

Regiony najlepszych win. Brazylia

Regiony najlepszych win. Brazylia
O winach z tego kraju mało kto słyszał. Jeśli chodzi o Amerykę Południową, popularniejsze są te produkowane w Argentynie czy Chile. Okazuje się jednak, że winnice w Brazylii zajmują ponad 80 tys. ha. Roczna produkcja wina w tym kraju wynosi 3,3 mln hl. Jako eksporter wina kraj samby zaistniał dopiero w XXI wieku. W obecnych czasach jest uważany za jeden z najlepszych regionów na świecie do uprawy winogron. Jego specjalnością są wina musujące.

Strony