Regiony

Regiony najlepszych win – Chile

Regiony najlepszych win – Chile

Chile to kraj południowo-amerykański rozciągnięty z północy na południe kontynentu. Występuje tu kilka stref klimatycznych - od suchej północy, przez umiarkowane, niemal śródziemnomorskie centrum, po wilgotne i chłodne południe. Zróżnicowane warunki klimatyczne pozwalają na wytwarzanie win różnych jakościowo i stylistycznie. Pierwsza winorośl została zasadzona tu przez kolonizatorów, żołnierzy i misjonarzy.

Wino organiczne - wino bliskie Ziemi

Wino organiczne - wino bliskie Ziemi

Coraz większa uwagę przykładamy do tego, co jemy i pijemy. Pytamy: czy to jest dla mnie zdrowe? Czy to jest zdrowe dla ekosystemu? Już jakiś czas temu zaczęliśmy uważniej sprawdzać chleby, jogurty, herbaty, kawy i wiele innych produktów. Teraz przyszedł czas na wino.

Wina koszerne

Wina koszerne

To właśnie do nas, konsumentów, należy wybór win. Obecnie mamy naprawdę szerokie pole manewru w tej dziedzinie. Dylematy zaczynają się już na początku, gdy decydujemy czy chcemy wino wytrawne, czy może słodkie wino. Oczywiście niektórzy z koneserów mają już swoje ulubione wina, które kupują bez zastanowienia, np. Bordeaux, Merlot, Chardonnay, czy też Cabernet. Zastanawiające jest natomiast, jaka część naszego społeczeństwa wie, czym jest wino koszerne.

Tajniki degustacji wina część 2

Tajniki degustacji wina część 2

Analiza zapachu wina dzieli się na kilka etapów. Pierwszym nosem określane jest wąchanie wina zanim zostanie ono zamieszane. Drugi nos wącha trunek zaraz po zamieszaniu, trzeci natomiast wącha resztki w pustym kieliszku. Taki sposób wąchania ma zagwarantować nam wyczucie wszystkich aromatów – tych najbardziej lotnych, ciężkich i najcięższych cząsteczek, które ulatują najpóźniej.

Starożytna Grecja – kraina winem płynąca

Starożytna Grecja – kraina winem płynąca

Grecy wierzyli, że wino to dar z Olimpu – w końcu stworzył je syn Zeusa, Dionizos, który podzielił się ze śmiertelnikami boską recepturą na doskonały trunek z winogron. Podroż Dionizosa zakończyła się w pewnej greckich wiosce.

Skąd wino Mezzek wzięło swoją nazwę?

Skąd wino Mezzek wzięło swoją nazwę?

Mezek to niewielka wioska w południowo-wschodniej Bułgarii, która leży niedaleko granicy z Grecją. Słynie ona z trzech rzeczy – pięknych ruin twierdzy Neutzikon, trackiego grobowca z IV wieku p.n.e. oraz nazwy, którą od miejscowości zapożyczyły wina Mezzek z bułgarskiej winnicy Katarzyna Estate.

Regiony najlepszych win. Włochy

Regiony najlepszych win. Włochy

Nie da się ukryć, że Włochy dla znawców wina są krajem niezmiernie ważnym. Tradycja winiarska sięga tutaj już VII i VI wieku przed naszą erą i jedynie ziemia starożytnych Greków pod względem historii kultury winiarskiej ją przewyższa.

Regiony najlepszych win. Szampania

Regiony najlepszych win. Szampania

Ponad 300 lat temu pewien mnich, Dom Pierre Pérignon z miasteczka Hautvillers w dolinie rzeki Marny, zaczął eksperymentować z wyrabianym w regionie niemal od początku wieku winem. W efekcie w 1699 roku wynalazł trunek, który rozsławił Szampanię na całym świecie – szampana

Regiony najlepszych win. RPA

Regiony najlepszych win. RPA

Stolicą Republiki Południowej Afryki jest Capetown (Kapsztad) założony w 1652 roku przez holenderskiego kupca i podróżnika Jana van Riebecka. Od początku istnienia miasto to było centrum winiarskim, specjalizującym się w produkcji wina deserowego, które trafiało na dwory królewskie rodów całej Europy.

Regiony najlepszych win. Brazylia

Regiony najlepszych win. Brazylia

O winach z tego kraju mało kto słyszał. Jeśli chodzi o Amerykę Południową, popularniejsze są te produkowane w Argentynie czy Chile. Okazuje się jednak, że winnice w Brazylii zajmują ponad 80 tys. ha. Roczna produkcja wina w tym kraju wynosi 3,3 mln hl. Jako eksporter wina kraj samby zaistniał dopiero w XXI wieku. W obecnych czasach jest uważany za jeden z najlepszych regionów na świecie do uprawy winogron. Jego specjalnością są wina musujące.

Strony