Regiony najlepszych win. Australia

Regiony najlepszych win. Australia

Pomimo tego, że Australia jest jednym z krajów o najkrótszej tradycji uprawy winorośli, jej trunki cieszą się uznaniem koneserów na całym świecie. Początków kultury winiarskiej możemy doszukiwać się już pod koniec XVIII wieku, kiedy to angielscy imigranci, w okolicach Sydney założyli pierwsze winnice.

Od tamtego czasu sukcesywnie wspierano przemysł winiarski. Zarówno rządy, jak i obywatele szybko zorientowali się, że na pozór jałowe ziemie - podobnie jak klimat - idealnie nadają się pod uprawę winogron. Po specjalistycznych badaniach gleb oraz poszukiwaniu najlepszych odmian winorośli, wyselekcjonowano te, z których obecnie wytwarza się jedno z najlepszych win na świecie. Jako, że przez długi czas Australia była kolonią, Wielka Brytania stanowiła główny rynek zbytu tego trunku.

Wiele osób wspomogło przemysł winiarski, jednak szczególnie wiele przypisuje się działalności Jamesa Busby’ego, dzięki któremu na początku XIX wieku do Australii przywieziono tysiące krzewów winorośli charakteryzujących się niebywałą dotąd odpornością na pasożyty i choroby. Głównie były to szczepy pochodzenia francuskiego i hiszpańskiego. W gospodarstwie Busby’ego powstała największa plantacja w całej Australii. Z niezwykle ciepłym przyjęciem zwłaszcza w Anglii spotkało się jego wino wzmacniane, wytwarzane na wzór porto.

Niemniej były one raczej produktem trafiającym do niewielkiej liczby osób w porównaniu do win stołowych wytwarzanych w Australii. Odkąd postawiono na produkcję tego rodzaju trunków, na każdym stole w porze obiadowej lub kolacyjnej gościła butelka czerwonego wina australijskiego. Ze względu na to, że klimat występujący na tych terenach wprost idealnie nadawał się do hodowli setek ton winogron, rosnących na tysiącach hektarów plantacji, już na początku przygody Australii z winem trunki rozpowszechniane były na wręcz masową skalę.

Sakwa państwa napełniała się szybciej niż puchary (na marginesie: konsumpcja w tym kraju jest ogromna, w zeszłym roku statystyczny mieszkaniec Australii wypił ponad 20 litów wina). Obecnie jest tam ponad 150 tysięcy hektarów plantacji winogron, z których produkuje się ponad 10 milionów hektolitrów napoju, co pod względem ilości wyprodukowanych butelek wina daje Australii szóste miejsce na świecie.

Australijskie wina należą do czołówki trunków produkowanych na całym świecie. Charakteryzują się głęboką barwą i niezwykłym smakiem, która jest efektem wykorzystywania najlepszych i najsłodszym gatunków winorośli.


Powiązane artykuły