Regiony najlepszych win. Burgundia

Regiony najlepszych win. Burgundia

Burgundia to region leżący w centralnej Francji, który stanowi wyzwanie dla każdego miłośnika najlepszych win. W skład tej prowincji wchodzi sześć podregionów: Chablis, Côte de Nuits, Côte d'Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais i Beaujolais.

Liczne winnice zajmują aż 45 000 hektarów powierzchni Burgundii i ciągną się od Dijon w północnej aż do Lyon w południowej jej części. Zróżnicowanie winnic i produkowanych w nich francuskich win jest ogromne. Do najbardziej znanych i znaczących winnic w tym regionie należy Pommard, Montrachet czy Aloxe-Corton.

Co ważne, w Burgundii ustalono specyficzną klasyfikację jakości winnic. Najwyższa klasa jakości to Grand Cru. Na takie miano zasłużyło jedynie trzydzieści wytwórni burgundzkich win. Właściciel ma w takim wypadku prawo umieszczenia na etykiecie wina nazwy swojej własnej winnicy. Kolejna klasa – Premier Crus – oznacza możliwość umieszczenia na winie nazwy gminy, w której zostało wyprodukowane. Klasa Appellation Communale uprawnia właściciela winnicy do umieszczenia na etykiecie nazwy miejscowości znanej z winiarstwa. Napis „Villages” oznacza, że wino zostało wytworzone w jednej lub w kilku określonych miejscowościach. Klasa AOC Bourgogne obejmuje wszystkie wina pochodzące z Burgundii, natomiast wina regionalne opisuje się klasą AOC Bourgogne z zaznaczeniem jednego z podregionów.

Najbardziej charakterystycznym winem produkowanym w tym rejonie jest Burgund, często porównywany z czerwonym winem Bordeaux. Najlepsze wino jest wytwarzane w centralnej części Burgundii, czyli Côte d'Or. Stamtąd pochodzą najdroższe wytrawne wina czerwone, które produkuje się przede wszystkim ze szczepu Pinot Noir, ale też Cabernet. Z czerwonych win produkowanych ze szczepu Pinot Noir słynie szczególnie region Côte de Nuits. Jeśli chodzi o Côte Chalonnaise, winiarstwo jest popularne przede wszystkim w północnej części prowincji. W tamtejszych winnicach wytwarzane są zarówno wina czerwone (Pinot Noir), jak i białe (Chardonnay). Produkcja win należy tam do głównych gałęzi przemysłu. Z regionu Beaujolais pochodzi młode czerwone wino o tej samej nazwie. Wszystkie wina produkowane w tym miejscu są dość lekkie i świeże. Najlepsze wina z winnic na północy krainy są raczej ciężkie, ale zrównoważone. Nie można zapomnieć o regionie Chablis, w którym produkuje się białe wino Chardonnay. Z dobrego białego wina jest znana również prowincja Mâconnais.


Powiązane artykuły