Regiony najlepszych win. Kalifornia

Regiony najlepszych win. Kalifornia

Podobno kalifornijskie wina smakują każdemu. Wielkie winnice produkują lekkie, łatwe i przyjemne trunki, które dla prawdziwych miłośników wina są banalne i zbyt proste. Na szczęście Kalifornia to także miejsce, w którym działają niewielkie, rodzinne winnice, w których najważniejszy jest smak i jakość.

Tradycja uprawy winorośli na wino pojawiła się tu razem z hiszpańskimi misjonarzami w 1770 roku. Kontynuujący ich pracę osadnicy z innych części Europy winiarze nie mieli łatwo – wielokrotne ataki chorób niszczących plony i okres prohibicji nie pomagały. Prawdziwy boom na kalifornijskie wina to lata 60. XX wieku, kiedy to znany enolog, Robert Mondavi założył winiarnię właśnie w tym słonecznym stanie USA, a jego wino zdobyło uznanie nawet w Paryżu.

To właśnie tu, na obszarze 200.000 hektarów, produkuje się 94% win pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. Region dzieli się na kilka obszarów, które nieco różnią się klimatem, dzięki czemu możliwa jest tu uprawa zarówno Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Zinfandela czy Pinot Noir.


Powiązane artykuły