Regiony najlepszych win - Morawy

Regiony najlepszych win - Morawy

Morawy są historyczną krainą leżącą we wschodniej części Republiki Czeskiej, są jednym z najpopularniejszych regionów do uprawiania turystyki rowerowej. Morawy to także największy region winiarski w Czechach. Pierwsze wzmianki o winnicach na Morawach pochodzą z czasów Imperium Rzymskiego. Obecnie morawski rejon winiarski składa się z czterech regionów: Wielkopawłowickiego, Mikulowskiego, Znojemskiego oraz Słowackiego i obejmuje 312 miejscowości.

Historia pokazała, że klimat tamtejszych obszarów, spore nasłonecznienie, oraz specyfika gleb, doskonale sprawdziły się jako podstawa dla uprawy winorośli. Morawskie wina nie są winami południowymi, zdecydowanie jest im bliżej do wyrobów północnych, za sprawą surowszego klimatu, który wymusza na owocach dłuższy proces dojrzewania i późniejsze zbiory, niż we Francji czy Włoszech. Czesi produkują głównie wino białe, stanowi ono 4⁄5 całkowitej produkcji. Morawskie winnice stanowią zdecydowaną bazę produkcyjną, nastawioną na wysoką jakość produktów. Wina jakie tam powstają mają jedną wspólną cechę: kyselinkę, czyli charakterystyczną kwaskowatość, jakiej nie spotyka się w winach południowych. Winogrona maja nasyconą barwę zielono-żółtą, bardzo świeżą, które w miarę dojrzewania nabierają złocistej szlachetności. Czeskie wina, a szczególnie te z regionu Moraw powoli zdobywają światową popularność. Koneserzy szczególnie docenili ryzlink reński z subregionu słowackiego o intensywnym aromacie suszonej moreli i limetki. Zapachami, jakie górują w morawskich winach są przede wszystkim nuty owocowe, od wspomnianej moreli, czy równie słodkiej brzoskwini i pigwy, do bardziej wytrawnych walorów niedojrzałego jabłka czy cytrynowej skórki. W zależności od subregionu Moraw i od gleby, na której rosły winorośla, zapach może wykazywać śladowe aromaty minerałów, przypominać zapach korzenny, delikatnie ziemisty. Dojrzałe, białe, morawskie wino to zdumiewająca kompozycja balansująca pomiędzy kwaskowatością a słodyczą, którą generują nuty miodowe, marcepanowe, a nawet migdałowe. Złożoność smaku morawskiego wina pozwala na podkreślenie smaku ryb, szczególnie pstrągów, którym służy świeżość wytworzona przez kwaskowatość. Do degustacji kozich serów, bądź twardych, długodojrzewających odmian, warto jest wybrać morawskie wino z ziołowymi nutami, skorelowanymi z aromatem śliwek i mocnym finiszem marcepanowo-migdałowym.


Powiązane artykuły