Regiony najlepszych win – Niemcy

Regiony najlepszych win – Niemcy

Niemcy mają bogatą tradycję wytwarzania win, różne rodzaje win wytwarza się tutaj aż w 13 regionach, podzielonych na 34 okręgi winiarskie. Winną latorośl sprowadzili na obszary dzisiejszych Niemiec Rzymianie, którzy podbili te tereny w I w. p.n.e. Rozkwit winiarstwa na tych terenach przypada na czasy panowania cesarza Konstantyna Wielkiego (ok. 282–337).

W 2007 roku niemieckie wina stanowiły 4% jego światowej produkcji, co stawia Niemcy na siódmym miejscu w klasyfikacji.

Dzięki szczególnemu podłożu i umiarkowanemu klimatowi niemieckie wina są lekkie, perliste i charakteryzują się owocowym bukietem. Najbardziej cenione spośród win niemieckich są wina białe, które charakteryzują się lekkością, świeżością, harmonią smakową, bogatym aromatem i stosunkowo niską zawartością alkoholu

Najważniejszymi odmianami winorośli są Riesling, Sylvaner i Rivaner jeśli chodzi o wina białe oraz w przypadku win czerwonych Burgund. Znaczącą część produkcji win niemieckich stanowią wina musujące, określane jako Sekt, których produkcja stanowi dwukrotność produkcji szampana.

Wina niemieckie klasyfikuje się na podstawie dojrzałości winogron podczas ich zbiorów, zgodnie z czym mamy:
wina jakościowe
QbA
QmP
wina stołowe
Wina stołowe – Tafelwein;
Wina regionalne – Landwein;

Wina jakościowe - muszą pochodzić z jednego z trzynastu wyznaczonych regionów upraw i być wytwarzane z określonych odmian winogron, posiadających ponadto odpowiednią wagę moszczu. Ponadto, każdorazowo wina te muszą uzyskać urzędowe świadectwo jakości.

Wina stołowe – wina do których dozwolone jest dodawanie cukru, maksymalna zawartość alkoholu 15%;


Powiązane artykuły