Regiony najlepszych win - Saksonia

Regiony najlepszych win - Saksonia

Saksonia jest najbardziej wysuniętym na północny-wschód i zarazem jednym z najmniejszych regionów winiarskich Niemiec. Powierzchnia upraw winorośli wynosi ok. 490 ha, na których znjaduje się 21 winnic, podzielonych na 4 rejony. Kolebką saksońskiej tradycji winiarskiej jest Miśnia (miasto znane również z produkcji porcelany). Do dnia dzisiejszego organizowany jest tam największy festyn winny w regionie.

Najważniejszymi odmianamiwinorośli uprawianami na tym terenie są: müller-thurgau, riesling, pinot blanc, gewürztraminer i rülander. Szczepy czerwone zajmują 19% powierzchni saksońskich winnic, natomiast białe aż 80%! Saksoński Szlak Wina ciągnie sie doliną Łaby, na długości 55 kilometrów, połączony jest z trasą rowerową oraz szlakiem pieszym. Wędrując szlakiem trafimy do ajpiękniejszych winnic, punktów widokowych oraz piwnic.

Typowe saksońskie winnice położone na usypanych z kamienia łupanego tarasach na stromych, południowych i południowo-wschodnichstokach. Na terenie Saksoni przeważają gleby ilaste i lessowe, położone na skałach granitowych i pochodzenia wulkanicznego. Panuje tam klimat kontynentalny z ciepłym i słonecznym latem.

W Saksonii produkuje sie przede wszystkim wina wytrawne, na drugim miejscu są wina słodkie. Wina skasonskie porównywane są pod względem jakościowym z winami frankońskimi, delikatnie różnią się one od siebie lekkością i silniejszym aromatem.


Powiązane artykuły