Regiony najlepszych win. Włochy

Regiony najlepszych win. Włochy


Nie da się ukryć, że Włochy dla znawców wina są krajem niezmiernie ważnym. Tradycja winiarska sięga tutaj już VII i VI wieku przed naszą erą i jedynie ziemia starożytnych Greków pod względem historii kultury winiarskiej ją przewyższa.

Obecnie we Włoszech istnieje ponad milion winnic, których wytwory stanowią znaczącą część światowej produkcji win (15%). Najlepiej znanymi winami włoskimi są Chianti, Marsala oraz toskańskie Brunello di Montalcino.

Jak wskazują specjaliści w tej dziedzinie, wietrzny klimat śródziemnomorski charakteryzujący się dużą rozbieżnością temperatur dnia i nocy, gorącym i suchym latem oraz chłodną i wilgotną zimą, idealnie wpływają na rozwój winorośli. Dodatkowo, położenie i ukształtowanie terenu, podzielonych na 18 dystryktów winiarskich Włoch, sprawiają, że rejon ten posiada świetne warunki agra l ne pod uprawę winogron. Różnorodność ziemi i warunków na nich panujących sprzyja produkcji win w wielu wariantach smakowych.

Jednym z lepiej znanych regionów produkcji trunków alkoholowych, obok Toskanii, której poświęciliśmy osobny artykuł, jest położona na południu Włoch słoneczna Sycylia. To historycznie najstarszy obszar Italii, na którym wytwarzane jest wino . Napojem, który cieszy się największym uznaniem jest osiemnastoprocentowa Marsala, której receptura została opracowana przez angielskich podróżników, odwiedzających XIX-wieczne Włochy. Wzmocniona spirytusem, specjalnie dosładzana Marsala podawana jest jako aperitif.

Sławna na cały świat Wenecja jest regionem, gdzie produkuje się dobre wino Valpolicalla oraz białe wino Soave. Jednak trunkiem o najwyższym prestiżu jest cenione przez koneserów, znane ze specyficznej metody jego wyrobu - Amarone, którego unikalny smak i głęboki kolor jest efektem długiego okresu leżakowania. Wino nie nadaje się do spożycia przed upłynięciem 10 lat spokojnego starzenia się w dębowych beczkach.

Piemont to, oprócz Toskanii, najlepiej znany rejon powstawania doskonałego wina, którego wyrobem na początku zajmowali się wyłącznie mnisi. Szczep, z którego powstają wina Nebbiolo – chluba Piemontu, jako jedyny jest odporny na mgły i doskonale wzrasta w surowych warunkach górskich zboczy. Koneserzy najbardziej cenią Nebbiolo nie tylko za jego niepowtarzalny smak, ale i za długowieczność. Wino dojrzewa od 2 do 3 lat w tradycyjnych wielkich, dębowych beczkach.