- Kategoria:
Wspomniany juz wcześniej Kenelm Digby zmodyfikował recepturę produkcji szkła, a także zaprojektował specjalne piece węglowe przeznaczone do wypalania szkła. Kolejną innowacją wprowdzoną przez Digby'ego było barwienie butelek na ciemno - miało to chronić wino przed działaniem promieni słonecznych.
Automatyczny proces produkcji szklanych butelek ruszył dopiero w 1984 r.. To właśnie wtedy butelki zaczęły mieć regularną formę i określoną pojedmność. Niezależnie od kształtu butelki mają najczęściej pojemność 0,75 l. W XIX wieku poszczególne prowincje winiarskie stworzyły własne, charakterystyczne kształty butelek, więkoszść z nich przetrwała do dziś i funkcjonuje jako międzynarodowe standardy. Oto ich podstawowe rodzaje:
Butelka Bordeaux
Smukła, najczęściej z białego lub zielonego szkła. Jest najpopularnijeszą butelką do wina. Zgodnie z nazwą to butelka, w którą rozlewane są wina produkowane w Bordeaux. Wina czerwone wlewane są do butelek z ciemnozielonego szkła, w transparentnych bordoskich butelkach sprzedaje sie wina różowe i białe.
Butelka burgundzka
Jest bardziej pękata od butelki bordoskiej, charakteryzuje się falistymi, miękko opadającymi ramionami. Butelka burgundzka stosowana jest do win produkowanych w regionie Bourgogne.
Butelka rodańska
Niezywkle podobna do butelki burgundzkiej, aczkolwiek jest masywna. Czasem, zdaża sie, że na froncie butelki występują wytłoczenia z logotypem producenta.
Butelka alzacka/mozelska
Bardzo często określana mianem flute, stosowana jest głównie przy produkcji win alzackich i niemieckich. Jest smukła i najczęściej wyższa od pozostałych typów butelek do wina.
Butelka reńska
Identyczna w kształcie jak butelka alzacka, ale wykonana jest ze szkła w kolorze brązowym. Ale jak zawsze Istnieją wyjątki od reguły.
Butelka typu Chamapgne
Butelka szampańska kształtem przypomina butelkę burgundzką, aczkolwiem ma łagodniej opadające ramiona. Wykonana jest z bardzo mocnego szkła, wytrzymującego ciśnienie do 10 atmosfer (tyle ile w oponie ciężarówki).