Słownik miłośnika wina

Słownik miłośnika wina

W świecie wina występuje wiele dziwnych , zaskakujących i obco brzmiących słów. By lepiej zrozumieć wino, dokonywać słusznych wyborów, a także by umieć właściwie opisywać swoje doznania degustacyjne, warto znać choćby najważniejsze definicje tajemniczo brzmiących określeń. Zebrałam te najistotniejsze w jednym miejscu. Przeczytajcie i zapamiętajcie.

„Wino spełnia reguły danej apelacji” – taki zwrot możemy znaleźć na wielu etykietach win. Oznacza to, że potwierdza się, że dany trunek został wyprodukowany w danym rejonie, danym roku i według ściśle obowiązujących zasad uprawy winorośli. Nic innego jak taki „atest” dla wina.

Bukiet – nie chodzi tutaj o kwiaty, ale aromat wina. Najczęściej tym określeniem posługują się sommelierzy zachwalający walory zapachowe trunku.

Dekantacja – tę czynność wykonuje prawie każdy, kto pija wino. Chodzi o zlanie wina do jakiegoś naczynia, pomijając osad, który zebrał się na dnie butelki. Sprawa zwykle dotyczy starszych win, które długo leżakowały, gdyż to w nich najwięcej osadu.

Enologia – to fachowa nazwa dziedziny nauki, która zajmuje się winem i całą winną tematyką np. sposobem uprawy winorośli, produkcją wina, degustacją, warunkami przechowywania itd.

Finisz – ulubione słowo sommelierów i dość częsty element występujący w opisie na etykiecie wina. Określa wrażenia, które pozostają w ustach po przełknięciu wina. Dobre wino ma zwykle długi lub złożony finisz.

Kupaż – słowo, które oznacza nie nic innego, jak połączenie ze sobą różnych gatunków wina (szczepów) lub różnych roczników. Dzięki temu uzyskuje się całkiem nowy trunek.

Leżakowanie – to oczywiście nie leżenie na leżaku, ale dojrzewanie wina w beczkach lub innych naczyniach . Leżakowanie ma na celu sklarowanie wina i doprowadzenie trunku, by nadawał się do picia.

Suknia wina – to zespół czynników, które jesteśmy w stanie ocenić samymi oczami, wpływających na daną barwę wina. Opis sukni obejmuje: kolor, przejrzystość, połyskliwość, gęstość, płynność, teksturę wina.

Winifikacja - najważniejszy proces produkcji wina czyli przemiana soku z winogron w wino. Fermentacja odbywa się w winnicy, w specjalnych kadziach. Ten etap trwa zwykle kilka tygodni.


Powiązane artykuły