Słownik winiarskich terminów

Słownik winiarskich terminów

  • 31.08.2015
  • /
  • Kategoria: Wina

Poniższy słownik zawiera najważniejsze definicje i pojęcia, które powinny zainteresować każdego miłośnika wina i sztuki winiarskiej.

Apelacja – obszar uprawy winorośli, na którym panują określone normy produkcji, mające na celu otrzymanie wina wysokiej jakości.

Cru – słowo pochodzące z języka francuskiego i oznaczające jakość konkretnej winnicy; termin ten znany jest obecnie także poza Francją.

Dokwaszanie – proces przeprowadzony przed lub w trakcie fermentacji, polegający na dodaniu do moszczu lub gotowego wina kwasu, który powinien podnieść kwasowość wina.

Enologia – słowo pochodzące z języka greckiego (oinos – wino i logia – nauka) i rozumiane jako nauka o winie.

Fermentacja – proces polegający na przemianie zawartego w moszczu cukru w alkohol i dwutlenek węgla.

Filtrowanie – zabieg polegający na oddzieleniu od wina osadu przy pomocy filtrów o różnych sposobach działania.

Grand Cru – pojęcie pochodzące z języka francuskiego i oznaczające winnicę najwyższej jakości (przede wszystkim w Burgundii, ale także Alzacji, Szampanii i innych regionach).

Keller – słowo pochodzące z języka niemieckiego i oznaczające piwnicę win.

Mezoklimat – warunki klimatyczne dotyczące tylko małego obszaru, a nawet konkretnej winnicy, mające znaczący wpływ na proces produkcji wina.

Moszcz – skoncentrowany sok z winogron, który poddawany jest procesowi fermentacji w celu wytworzenia wina.

Odkwaszanie – zabieg polegający na obniżeniu kwasowości moszczu lub gotowego już wina za pomocą wody lub kredy.

Piece – beczka o pojemności 228 l używana w winiarstwie, wykonana najczęściej z drewna dębowego; pochodzi z Burgundii we Francji, ale znana jest na całym świecie; ma wpływ na smak wina.

Sedymentacja – zabieg, który polega na schłodzeniu moszczu i pozostawieniu go przez określony czas w kadzi sedymentacyjnej, aby osad opadł na dno zbiornika; kolejnym krokiem jest proces fermentacji.

Taniny – garbniki, pochodne fenoli, które mają istotny wpływ na smak wina, a poza tym działają jak naturalne środki konserwujące.

Winiarstwo organiczne – zbiór czynności prowadzących do wytworzenia wina organicznego (ekologicznego); producent takiego wina stosuje jedynie tradycyjne, naturalne metody uprawy i nie używa środków chemicznych.

Winifikacja – ogół wszystkich czynności i zabiegów, wykonywanych przez producenta w celu wytworzenia wina.

Wino wzmocnione – wino gronowe, które przeszło proces alkoholizowania przez dodanie do niego spirytusu lub innego destylatu alkoholowego (np. porto, madera, marsala).