Szczepy, które trzeba znać - Barbera

Szczepy, które trzeba znać - Barbera

Pisząc o winach, warto wymienić wspomniany w temacie szczep włoskiej Barbery. Gatunek ten uprawiany jest między innymi w Kalifornii oraz Argentynie, jednak te najlepsze, o niepowtarzalnym bukiecie smakowym wino pochodzi z rejonów północnych Włoszech, gdzie ponad połowa produkowanych tam win, to właśnie Barbera.

Pochodzenie tego szczepu ciemno czerwonych odmian winorośli, nie jest do końca znane. Pierwsza udokumentowana wzmianka o nim pochodzi z XVII w. Dokument, o którym mowa, przechowywany jest w ratuszu miasta Nizza Monferrato. Podczas pierwszej klasyfikacji odmian szczepów piemonckich, jakiej dokonano w 1798 roku, w Turynie, Barbera była jedną z nich. Podobno we Włoszech mówi się, że smak wina oddaje charakter ludzi, którzy je produkują. Skromne, lecz jednocześnie silne i krzepkie.

Z trzech głównych odmian charakterystycznych dla rejonu Piemont, to właśnie Barbera jest najżywotniejszym i najłatwiej przystosowującym się szczepem. Powstają z nich wiele rodzajów win - otrzymuje się zarówno te lekkie, jak i te cięższe wina, które by rozkwitnąć potrzebują długiego okresu leżakowania w piwnicach.

Wina tworzone ze szczepów Barbery, mają charakterystyczny aromat czarnej porzeczki, z nutami śliwkowymi oraz wysoką kwasowością. Dodatkowo ten rodzaj szczepu charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na choroby wywoływane przez grzyby, łatwo przystosowuje się do panujących w danym miejscu warunków.


Powiązane artykuły