Szczepy, które trzeba znać. Merlot

Szczepy, które trzeba znać. Merlot

Szczep wyjątkowo dobry do kupażu. Łagodzi i zaokrągla smaki innych odmian. Najczęściej łączy się go z Cabernet Sauvignon. Jednak dobry Merlot sam w sobie potrafi być niezwykle mięsisty, kuszący i jędrny. Uznawane jest za jedno z najbardziej zmysłowych i znanych czerwonych win. Zalicza się go do klasy super premium.

Merlot według znawców pochodzi z Francji, z regionów Saint-Emilion i Pomerol. Historycy mają dowody, że od pierwszych lat XVIII wieku wino to uprawiano tam na dużą skalę. Z regionu Bordeaux przeniosło się w inne rejony Europy, a także do Australii, Nowej Zelandii, Afryki i Ameryki. Powszechność uprawy wiąże się z tym, że jest on dość bezpieczny i łatwy do pielęgnacji.

Dojrzewa kilka dni wcześniej niż na przykład Cabernet Sauvignon, jednak dzięki temu omijają go deszcze i zimne fronty nawiedzające Bordeaux na krótko przed zbiorami. Łatwo przystosowuje się do warunków klimatycznych i dobrze czuje się w chłodnych regionach, na gliniastej, wilgotnej glebie. Równie dobrze dojrzewa w ciepłych regionach i na mocno wysuszonym podłożu.

Obfite plony muszą być zebrane w odpowiednim momencie i poddane dokładnej segregacji, ponieważ grona Merlota mają tendencję do gnicia. Wino można poddawać dojrzewaniu w dębowych beczkach, dzięki czemu zyska aromat kawy lub czekolady. Oprócz tego wyczuwa się także zapachy jeżyn, czeremchy i śliwki.

Młody Merlot ma ciemnogranatowy lub czerwono-czarny kolor i smak owoców leśnych. Aromaty są kremowo-słodkie i soczyste. Dojrzałe wino ma czerwoną barwę głęboką i ceglastą. Smak jest mięsisty, krągły, mineralny. Czuć mniej kwasowości i mniej tanin.

Merlota uznaje się za jedno z najdoskonalszych win. W smaku jest uniwersalne – lubią go zarówno amatorzy, jak i znawcy wina. Najlepszy jest po około trzech, czterech latach od zbiorów i świetnie komponuje się z mięsami (jagnięcina, baranina, kurczak), serami oraz czekoladą.


Powiązane artykuły