Szczepy, które trzeba znać. Tempranillo

Szczepy, które trzeba znać. Tempranillo
Ciemne grona o cienkiej skórce dają wina pełne i o dość niskiej zawartości alkoholu. Znawcy mówią, że Tempranillo, które ma niezwykle dużo innych nazw, to hiszpańska odpowiedz na Cabernet Sauvignon.

Ta szlachetna i rdzennie hiszpańska winorośl lubi chłodne i wilgotne powietrze, które najlepiej zapewniają mu wysoko położone regiony krajów śródziemnomorskich. Chociaż jego uprawy spotyka się także w Kalifornii, Australii, Argentynie, Meksyku i Portugalii. W tym ostatnim państwie, często stanowi bazę dla porto i win stołowych. Dobrze znosi także obecność Cabernet Sauvignon i Merlota.

Swoją nazwę bierze od słowa „temprano” oznaczającą słowo wczesny. I faktycznie, ten szczep dojrzewa dość wcześnie. Daje czerwone wina o wysokim poziomie kwasowości i tanin. Dobry do starzenia, w zetknięciu z dębami daje aromaty wanilii, cedru i delikatnych przypraw. Młody Tempranillo jest silnie owocowy i dominują w nim jagody i truskawki.

Szczep, który zajmuje czwarte miejsce pod względem powierzchni hiszpańskich upraw, daje wino, które bardzo łatwo dopasować do wielu potraw.



Komentarze