Vinho verde

Vinho verde
Vinho verde dosłownie oznacza zielone wino. Jest to nazwa regionu winiarskiego na północy Portugalii oraz wytwarzanego w nim winogronowego trunku. Określenie vinho verde nie ma oczywiście związku z kolorem alkoholu, ale z jego świeżością i młodością. To portugalskie wino butelkuje się bowiem wkrótce po zbiorach i pije jako bardzo młode (9-18 miesięcy). W celu zachowania świeżości i kwasowości stosuje się nawet zabiegi zatrzymujące proces fermentacji

Na region winiarski Vinho verde składa się dziewięć podregionów: Amarante, Ave, Basto, Baião, Cávado, Lima, Monção, Paiva oraz Sousa. Produkuje się tam zarówno wina białe (68 % produkcji), jak i czerwone (19 %), a także różowe i musujące. Vinho verde wytwarza się z kilkunastu lokalnych szczepów winogron o bardzo długiej tradycji. Na to bardzo dobre wino składa się najczęściej mieszanka kilku rodzajów winorośli, ale produkuje się także wina jednoszczepowe. Najbardziej popularne szczepy to Loureiro, Arinto, Alvarinho, Avesso, Trajadura, Vinhão i Alvarelhão.

Wina produkowane w regionie Vinho verde są generalnie dość lekkie (zawartość alkoholu waha się od 9 do 11 %). Białe wino jest mocno kwaskowate, nierzadko delikatnie musujące. Swoją kwasowość vinho verde zawdzięcza panującym w tym regionie warunkom atmosferycznym. W odróżnieniu od innych rejonów Portugalii dużo tam pada i nie jest aż tak ciepło. Te portugalskie wina pije się je bardzo zimne (nawet zmrożone). Wyjątek stanowi nieco mocniejsze i bardziej skoncentrowane Alvarinho (13%). Czerwone wino produkowane w regionie Vinho Verde również słynie z kwaśnego smaku i także należy je pić bardzo zimne. Białe vinho verde należy podawać w temperaturze 8–12 °C, różowe 10–12 °C, a czerwone – 12–15 °C.

Do czego najlepiej pasuje vinho verde? To idealny pomysł na upalne dni. Stworzy udany duet z świeżymi sałatami, nowalijkami, sałatkami w sosie jogurtowym czy oliwnym. Sprawdzi się również w połączeniu z owocami morza (np. z mulami w winie, ośmiornicą na zimno) oraz z grillowanymi rybami morskimi (dorada, okoń morski). Dużo cięższe wino czerwone ma więcej garbników, więc będzie dobrze smakować w towarzystwie bardziej kalorycznych potraw, np. gulaszu wieprzowego. Powinniśmy jednak pamiętać jeszcze o jednej ważnej rzeczy – aby docenić charakter tego wina, trzeba kupić jak najmłodszy rocznik.



Komentarze