Wina bursztynowe

Wina bursztynowe
Plutarch, grecki pisarz i historyk, stwierdził, iż wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw. Kolor jest pierwszą, najłatwiejszą do zauważenia cechą wina. Dla ludzi mniej zorientowanych w winiarstwie, istnieją przede wszystkim wina czerwone i białe.

Na przełomie ostatnich kilkunastu lat, dość modne stały się białe wina, wyrabiane metodą długiej maceracji. Winogrona pozostawia się w takiej postaci, w jakiej zostały zerwane - ze skórkami, pestkami, a często także szypułkami. W rezultacie, wina zyskują nietypowy, ciemny odcień, który przypomina kolor herbaty czy bursztynu. Wino nalane do kieliszka, wygląda jakby zatrzymywało światło.

Dlaczego wina bursztynowe są tak wyjątkowe? Tworzone są w nieco odmienny sposób, niż reszta owocowych trunków. Powstają dzięki najstarszej ze znanych metod winiarskich na świecie, zapoczątkowanej w III-IV wieku naszej ery. Metoda kachetyjska polega na fermentacji winogron w zakopanych w ziemi, ręcznie formowanych glinianych „amfor” o pojemności nawet do kilku tysięcy litrów.

Klasyczne wina kachetyjskie powstają z lokalnych jasnych odmian, np. rkatsiteli czy mtsvane. Charakteryzują się stosunkowo wysoką zawartością związków polifenolowych w skórkach winogron. Przy produkcji zwraca się ogromną uwagę na odpowiednią dojrzałość owoców. Zielone pestki czy szypułki jednoznacznie dyskwalifikują winogrono.
Metoda kachetyjska stosowana jest na szerszą skalę wyłącznie w Gruzji, dlatego współcześni producenci próbują jedynie odtworzyć smak i kolor wina bursztynowego. Dzisiaj trunki te próbuje robić ponad setka producentów w Europie i w krajach Nowego Świata.

Warto podkreślić, że praca przy powstawaniu wina bursztynowego jest bardzo żmudna i pracochłonna. Prawdziwe wino bursztynowe nie może być mętne ani za jasne.



Komentarze