Wino na upały

Wino na upały

Wielkimi krokami zbliża się do nas lato, a wraz z nim gorące dni, o których większość z nas marzyła od dobrych kilki miesięcy. Kiedy temperatura powietrza osiąga 30 stopni Celsjusza, każdy marzy o schowaniu się w cieniu i choćby odrobinie orzeźwiającego napoju.

W czasie upałów największym powodzeniem wśród alkoholowych trunków cieszy się piwo. Jednak nie do wszystkich potraw ono pasuje, w związku z czym z pomocą przychodzą nam jasne wina – białe i różowe. Szeroki ich wybór na rynku z pewnością pozwoli nam dobrać ich odpowiedni rodzaj do letniej sałatki owocowej lub śródziemnomorskiej czy też do spagetti Kolejnym pomysłem na orzeźwiający letni trunek jest szprycer, czyli...mieszanka wina z wodą. Stosunek wina i wody wynosi zwykle 1:1. Składniki takie jak: rodzaj i kolor wina, woda sodowa lub zwykła a także wszelkie dodatki (plasterki limonki, cytryny) dobierać należy według własnych upodobań. Wina białe oraz różowe najlepiej współgrają z piękną letnią pogodą. Co zatem z winem czerwonym, czy latem powinniśmy go unikać? Otóż nie~! Możemy wówczas serwować sobie i naszym gościom zmrożone wino czerwone, ważne żeby było ono stosunkowo młode, o wysokiej kwasowości, lekkości i delikatnych garbnikach. Koniecznie przed podaniem należy je schłodzić do temp. 10 – 12 stopni Celsjusza.


Powiązane artykuły