Wpływ wina na zdrowie

Wpływ wina na zdrowie
O tym, jak cudowny wpływ na nasze zdrowie ma wino wiadomo było już od niepamiętnych czasów. Sam Plutarch z Cheronei, który był historykiem, filozofem – moralistą, a także wielkim pisarzem starożytnej Grecji powiedział: „Wino jest najpotężniejsze spośród napojów, najsmaczniejsze spośród lekarstw i najprzyjemniejsze spośród potraw.”

W dzisiejszych czasach naukowcy potwierdzają bezsprzecznie, że czerwone wino to istny eliksir młodości i zdrowia. Okazuje się, że już dwa kieliszki tego napoju dziennie stanowią niesamowite wsparcie dla układu odpornościowego. Ponadto dobre wino może mieć pomóc nam w utrzymaniu zdrowego serca i jasnego umysłu.

historia wina sięga naprawdę zamierzchłych czasów. Jednak prawdopodobnie nigdy nie uda się nam dowiedzieć, kiedy tak naprawdę po raz pierwszy odkryto winorośl i rozpoczęto jego uprawę. Wiadomo natomiast, że krzewy winne trafiły do Europy dzięki mieszkańcom Fenicji. Ich uprawa została najbardziej rozpowszechniona w okolicach Basenu Morza Śródziemnego. W ten sposób tradycja winiarska zakorzeniła się w takich krajach jak: Francja, Włochy, czy Hiszpania. Dopiero, gdy stwierdzono zmniejszoną umieralność na choroby serca u Francuzów z regionu Bordeaux, zaczęto zastanawiać się nad zdrowotnymi właściwościami tego szlachetnego trunku. Badania wykazały, że zaistniała sytuacja wynika, z tego, że Francuzi spożywają systematycznie niewielką ilość czerwonego wina.

Tajemnica leczniczej mocy wina leży w niesamowitym działaniu jego składników. Potwierdzono już, że flawonoidy, które zawiera trunek, chronią przed zakrzepami krwi, udarem mózgu, a nawet miażdżycą. Tarczami dla DNA, które niszczą także wolne rodniki są, znajdujące się w winie, przeciwutleniacze. Warto wiedzieć, że wolne rodniki są przyczyną powstawania chorób nowotworowych, przyczyniają się również do przyśpieszania procesu starzenia się. Ponadto duża zawartość potasu pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego, regulując ciśnienie. Do pozytywnych aspektów działania czerwonego wina należy zaliczyć także fakt, że zapobiega palpitacjom serca związanym ze stresem, zmniejsza ryzyko niedokrwienia organizmu i powstania kamicy żółciowej. Wspiera również układ pokarmowy, poprawiając jego ukrwienie, a także przyśpieszając trawienie tłuszczów.

Wino białe, w przeciwieństwie do wina czerwonego, wyrabia się z samego soku, usuwając skórkę i pestki z owoców już na samym początku procesu. A to właśnie tam znajdują się tak ważne polifenole Zatem najlepsze wino, które świetnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, to właśnie czerwone wino.