
- Kategoria:
Aby wytwórca wina otrzymał prawo do umieszczenia na etykiecie swojego trunku apelację, musi on spełnić szereg wymogów i reguł.
Poniżej znajdują się apelacje win z najsłynniejszych krajów zajmujących się produkcją tego trunku.
Francja
A.O.C. - ograniczona powierzchnia winnicy (limit na winogrona z 1 hektara) oraz szczególnie nadzorowana uprawa (określone metody i technologie produkcji)
V.D.Q.S. - wysoka jakość (wybrany obszar i limit zbiorów z 1 hektara)
Vin de Pays – dokładna kontrola wina oraz ściśle określone pochodzenie i rodzaj winogron
Vin de Table – inne wina francuskie wytworzone z dozwolonych winorośli, które zawierają ponad 9% alkoholu
Hiszpania
D.O.Ca – najwyższa jakość wina
D.O. - dokładna kontrola wina, wytwarzanego z określonego terenu (limit na 1 hektar) i określonymi przepisami metodami
Vino de Crianza – wino dojrzewające w dębowej beczce przez rok, a potem przez pół roku w butelce
Vino de Reserva – wino czerwone dojrzewające przez rok w beczce i przez dwa lata w butelce lub wino białe i różowe przez pół roku w beczce i 18 miesięcy w butelce
Vino de Gran Reserva – wino czerwone dojrzewające dwa lata w beczce i trzy miesiące w butelce lub wina białe i różowe przez pół roku w beczce i 3,5 roku w butelce
Vino de Reserva Especial – wino czerwone dojrzewające przez rok w beczce i dwa lata w butelce lub wina białe i różowe przez pół roku w beczce i 18 miesięcy w butelce
Joven – młode wino, które nie dojrzewało w beczce
Roble – wino, które dojrzewało w beczce mniej niż rok
Vino de Mesa (VdM) – wino stołowe
Vino de la Tierra (VdT) – winorośl pochodząca z określonego regionu i hodowana w konkretny sposób. Wino jest dokładnie kontrolowane
Argentyna
D.O.C. - najwyższa jakość wina
Indicacion Geografica – określony region i rodzaj winorośli
Indicacion de Procedencia – wino stołowe
Portugalia
DOC – limit zbiorów z jednego hektara, metody uprawy i wytwarzania muszą być surowo przestrzegane
I.P.R. - wysoka jakość, wyznaczony obszar z limitem zbiorów
Chile
D.O. - określony region i rodzaj winorośli (75% tych winorośli, 25% z innych). Takie wino ma minimum 11,5%.
Włochy
DOCG – najwyższa jakość, ograniczone zbiory ze ściśle wyznaczonego hektara. Bardzo dokładne kontrole jakości wina
DOC – ograniczone zbiory z jednego hektara, które hodowane i przetwarzane są w ściśle określony sposób
Vino da tavola - wino stołowe
Niemcy
Qualitätswein mit Prädikat (QmP) – najwyższa jakość wina
Qualitätswein bestimter Anbaugebiete (QbA) – określona winorośl, region i metody wytwarzania. Dokładnie sprawdzane jakościowo.
Tafelwein - stołowe