Aromaty wina

Aromaty wina
Tożsamość wina stanowią smak i kolor. Nieodłącznym jego atrybutem jest również jego aromat. W winach znaleźć możemy aromaty owocowe, kwiatowe, ziemiste, ziołowe a nawet mineralne. Na zakres aromatów jakie zamknięte są w butelce wina wpływ mają trzy podstawowe czynniki.

Klimat

Pierwszym z nich jest terroir, czyli wyrazistość klimatu i gleby, otoczenia, w którym winorośl dojrzewa. Wina produkowane w klimacie chłodnym wykazują większą kwasowość oraz finezyjność. Charakteryzuje je najczęściej aromat świeżych owoców w połączeniu z zapachem czystej wody pochodzącej z górskiego strumienia. Wina powstające w klimatach upalnych, np. w Argentynie lub Chile ujawniają aromaty mocno dojrzałych owoców tropikalnych. Najczęściej są bardziej skoncentrowane i mniej kwasowe niż wina pochodzące z chłodniejszych regionów świata.

Szczep winorośli

Drugim, niezwykle istotnym czynnikiem, wpływającym na aromat wina jest szczep, czyli odmiana winorośli. Obecnie na świecie dostępnych jest ich kilkanaście tysięcy. Możemy wyróżnić wśród nich po pięć podstawowych szczepów dla win czerwonych i białych, które decydują o ich charakterze. Klasykami wśród win czerwonych są: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, natomiast pośród win białych: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer, Riesling, Muscat.

Sposób produkcji

Trzecim, bardzo dynamicznie rozwijającym się czynnikiem, decydującym o aromacie wina jest sposób jego produkcji. Bardzo duże znaczenie ma cały proces produkcyjny, począwszy od pracy w winnicy, przycinania, ograniczania wydajności, wieku krzewów, na rodzaju fermentacji i starzeniu wina skończywszy. Właściwe prowadzenie winorośli, selekcja gron i kontrolowany przebieg fermentacji to gwarancja uzyskania aromatów lepszej jakości. Wpływ na aromat ma także starzenie wina w dębowych beczkach, proces ten „uzupełnia” wino o kolejne aromaty, dopełniając jego smak.

Najczęściej spotykanymi aromatami w winach są:
Banan - aromat owocowy spotykany w młodych, czerwonych winach lub winach wyprodukowanych metodą maceracji węglowej
Brzoskwinia - aromat spotykany we francuskich winach czerwonych, pochodzących z Doliny Rodanu lub z regionu Beaujolais oraz w niektórych aromatycznych winach białych
Cynamon - aromat korzenny spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów chenin, gewürztraminer lub petit manseng
Czarna porzeczka - aromat charakterystyczny dla win czerwonych, będący oznaką dojrzałości i koncentracji wina; spotykany w winach wyprodukowanych głównie ze szczepów cabernet-sauvignon, pinot noir czy syrah
Gruszka - aromat, który znaleźć możemy niektórych winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepu chardonnay
Jabłko - aromat owocowy, spotykany bardzo często w winach młodych, także w tych w trakcie fermentacji; charakterystyczny m.in. dla szczepów chardonnay i chenin blanc
Kawa - aromat dymny spotykany w wysokiej jakości winach czerwonych
Malina - aromat owocowy spotykany w winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów pinot noir, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah czy gamay
Miód - aromat charakterystyczny dla wielu win białych, spotykany w szczepach chardonnay, chenin, marsanne, muscat, pinot gris czy riesling
Owoce suszone - aromat spotykany w winach białych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów marsanne, riesling, sémillon czy sylvaner
Porzeczka - aromat owocowy spotykany w niektórych winach czerwonych, wyprodukowanych m.in. ze szczepów cabernet sauvignon, pinot noir, cinsaut czy côt
Truskawka - aromat owocowy spotykany w niektórych czerwonych winach, wyprodukowanych m.in. ze szczepów grenache, gamay, mondeuse czy pinot noir
Wanilia - aromat spotykany w winach, które dojrzewały w dębowych beczkach