Beaujolais Nouveau - czerwone wino z okolic Beaujolais

Beaujolais Nouveau - czerwone wino z okolic Beaujolais

Beaujolais Noveau jest młodym czerwonym winem o lekko cierpkim smaku. Swoją nazwę zawdzięcza miejscu, z którego pochodzi, a które położone jest na pograniczu Burgundii i Rodanu. Wytwarza się je z czerwonych winogron Gamay, uprawianych głównie w okolicy Beaujolais.

To francuskie wino wyróżnia się wśród innych przede wszystkim dzięki przyspieszonej fermentacji. Powoduje to, że nadaje się do spożycia już po 6 tygodniach od winobrania. Od innych win odróżnia je także to, że najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 14 - 16 stopni. Tak niska temperatura wydobywa rześki aromat i smak tego wyrafinowanego trunku. Idealnie pasuje do lekkich czerwonych mięs i serów. W jego bukiecie dominują aromaty trawy i kwiatów polnych.

Jak donoszą znawcy, tegoroczne Beaujolais jest wręcz idealne, niezbyt wytrawne, a za to lekkie. Zawdzięczamy to wyjątkowo wysokim temperaturom występującym w lecie w Europie, co sprawiło, że zbiory były szczególnie udane. Co roku na całym świecie obchodzi się święto tego młodego czerwonego wina nazywane Les Sarmentelles , co oznacza Święto Winnej Łodygi. Zwyczaj ten pochodzi już z 1985 roku. Święto przypada na każdy trzeci czwartek listopada, w roku 2012 wypadło 15 listopada. Od tego dnia, oficjalnie można rozkoszować się cudownym smakiem Beaujolais przypominając sobie smak i zapach minionych wakacji.


Powiązane artykuły