Calvet

Calvet
Najstarszy, największy i najsłynniejszy winny region w Bordeaux – Calvet. Jest drugi pod względem produkcji wina na tym terenie. Rocznie sprzedaje około 10 milionów butelek, które trafiają do ponad 100 krajów na całym świecie. Winnica nie słynie jednak tylko z rewelacyjnego trunku. Cechuje ją także otwartość na zmiany, które dokonuje wraz ze zmieniającym się światem.

Winnice Calvet powstały w 1818 roku. Od tego czasu zmieniło się logo produkowanych tam win. Niegdyś był nim andyjski kondor. Ten symbol był umieszczony na butelkach na cześć członków rodziny Calvet, która za sprawą wojny uciekła z Europy do Argentyny. Obecnie w logo widnieje orzeł. Dostojny król ptaków, znak siły, męstwa, wizjonerstwa. Mówi się, że wszystkie te wartości wyznawała rodzina Calvet.

To jednak nie jedyna modyfikacja. Jako pierwsza prestiżowa winnica w Bordeaux, zaczęła zastępować tradycyjny korek nakrętką, obalając przy tym mit, że zakręcane wina są słabej jakości.

Kolejna zmiana była przymusowa. W 1966 roku za sprawą pożaru stracono sporą część upraw i budynków winnicy. Ocalały jednak piwnice, w których znajdywały się cenne zbiory. „Co cię nie zabije, to cię wzmocni” – wydaje się, że to przysłowie idealnie pasuje do winnicy Calvet. Dzięki rekonstrukcji, która była bardzo kosztowna, stała się wtedy jedną z najnowocześniejszych winnic we Francji.

Dzięki połączeniu tradycji i nowoczesności mamy dziś do czynienia z tak znaną i cenioną na całym świecie marką. W 2008 roku sprzedaż tego wina wynosiła 6,6 miliona butelek. W roku 2009 sprzedaż spadła do 6,2 miliona. Rok 2010 był rokiem przełomowym. Sprzedaż wzrosła o 54%. Największa zmiana dotyczyła Europy Północnej. W 2008 roku dostarczano tam 2 miliony butelek, natomiast w roku 2010 już 6 milionów.

Bordeaux jest największym zwartym obszarem produkcji wina jakościowego na świecie. Istnieje tam około 8000 posiadłości winiarskich. Najbardziej typowymi dla tego regionu są wytrawne czerwone wina, bardziej owocowe w Médoc oraz delikatniejsze w Pomero i Saint-Emilion. Wina białe stanowią około 20% całej produkcji, a za najlepsze uważa się wina botrytyzowane słodkie sauternes oraz barsac.