Czym jest szprycer?

Czym jest szprycer?

Szprycer, Spritzer, schorle, gespritzter, fröccs – ten orzeźwiający napój ma wiele nazw i jest popularny w kilkunastu krajach. Pragnienie gasili nim już starożytni Grecy, którzy uważają się za prekursorów tego lekkiego trunku. Inny wariant powstania szprycera zakłada, że wymyślił go Węgier – wielki miłośnik wina, który cierpiąc na dolegliwości żołądkowe, na jednej z biesiad dolał do swojego kieliszka wodę sodową.

I właśnie tym jest szprycer – napojem powstałym w wyniku zmieszania wina (najczęściej białego) z gazowaną wodą. Dla niektórych miłośników wina takie bezczeszczenie dobrego trunku mogłoby wydawać się skandaliczne. Jednak dobrze przyrządzonym szprycerem nie powinien pogardzić nawet najbardziej wybredny smakosz i wielbiciel dobrych alkoholi. Przygotowanie tego napoju jest raczej mało skomplikowaną czynnością, jednak trzeba pamiętać o kilku ważnych rzeczach.

Po pierwsze, woda musi być gazowana, ponieważ to właśnie w bąbelkach tkwi cały sekret świeżości szprycera. Poza tym woda sodowa podkreśla smak wina. Po drugie, ważna jest temperatura. Szprycer musi być bardzo mocno schłodzony. Ponadto temperatura wody musi mieć tą samą temperaturę co wino. Po trzecie, istotna jest także świeżość wody. Używając takiej otwartej od kilku dni na pewno nie osiągniemy pożądanego efektu. Jeśli nie chcesz dolewać do wina zwykłej wody mineralnej, możesz zainwestować w syfon i samodzielnie nagazować wodę dobrej jakości.

Jeśli chodzi o proporcje wody i wina, jest to kwestia indywidualna. Istnieją setki, a może i tysiące przepisów na ten napój. Pamiętajmy tylko, by nie rozcieńczyć za bardzo naszego wina, bo takie zabieg będzie mijał się z celem. W języku węgierskim istnieje nawet pasujące do sytuacji wyrażenie „sóher fröccs”, które oznacza „szprycer spłukanego”, a określa się nim bardzo słaby i mocno rozcieńczony napój.

Jakie będzie najlepsze wino do przygotowania szprycera? Najczęściej używa się wina białego, ale nie jest to konieczny wymóg. Do przygotowania szprycera nada się też wino różowe i czerwone, jeśli tylko można pić je w niskiej temperaturze. Nie musi być to wino z najwyższej półki, zadbajmy jednak, żeby było lekko słodkie, miało owocowe nuty, a aromat nie był zbyt intensywny. Dobrym wyborem będzie riesling, niebeczkowe chardonnay i oczywiście wina węgierskie, takie jak furmint, leányka, királyleányka, grüner veltliner, hárslevelu. Aby urozmaicić smak napoju, do szprycera można dodawać kostki lodu, plasterki cytryny, zamrożone owoce, kawałki brzoskwiń lub gałązki świeżych ziół.

Teraz, kiedy wiesz już, czym jest szprycer i jak się go przyrządza, nie pozostaje nic innego jak czekać na lato i upalne dni, by znaleźć pretekst do przygotowania tego orzeźwiającego napoju!


Powiązane artykuły