
- Kategoria:
Produkcja wina bezalkoholowego wygląda tak samo jak „prawdziwego” wina z małą różnicą na końcu. Po winifikacji, wino jest poddawane procesowi de alkoholizacji. Alkohol usuwa się z pomocą ekstrakcji próżniowej, dzięki której wino zaczyna gotować się w temperaturze 30 st. C, a alkohol wyparowuje. Wszystko dzięki umieszczeniu wina w specjalnym kotle próżniowym, w którym podnoszone jest ciśnienie.
W bezalkoholowym winie zostają co prawda niewielkie ślady alkoholu, ale mniejsze niż 0,5% całkowitej objętości, dzięki czemu napój może być nazywany bezalkoholowym. Co ciekawe, jest to mniejsza zawartość alkoholu niż w świeżym chlebie razowym (około 0,3% całkowitej objętości) albo w kefirze (około 0,4% całkowitej objętości). Po odparowaniu alkoholu, wino traci od 70% do nawet 95% swojej kaloryczności.