Degustacja whisky

Degustacja whisky
Trunek prawdziwego gentlemana, wspaniały towarzysz wieczorów, doskonały zarówno solo jak i otulony kostkami lodu. Symbol męskości, wykreowany przez popkulturę, gdzie prawdziwy mężczyzna paląc cygaro, może pić tylko jeden rodzaj alkoholu. Uwielbiana w Stanach, występuje w większości muzycznych teledysków i filmów, jako prawdziwy trunek bohaterów. Najlepsza pochodzi ze Szkocji. Whisky - woda życia.

Sposób jej spożywania był niejednokrotnie źródłem konfliktów. Degustujący puryści piją ją wyłącznie czystą, w specjalnym szkle. W popkulturze zakorzeniło się picie whisky z lodem i Coca-Colą, co zostało nazwane na amerykańskim rynku jako drink Jack’n’Coke. Według specjalistów wszystko zależy od rodzaju whisky, każdy z nich wymaga innego traktowania
ze względu na swój charakter, wynikający z procesu produkcji.

Eksperci nie widzą niczego złego w mieszaniu whisky typu blended, czy też amerykańskiego bourbone’a z Coca-Colą i lodem. Uwarunkowane jest to właśnie popkulturową historią tego trunku, który w ten sposób trafił do szerszej grupy odbiorców. Dodanie lodu powoduje obniżenie temperatury whisky i jej rozcieńczenie, co powoduje, że można pić ją w lżejszej wersji, nie tracąc przyjemności.

Prawdziwą sztuką natomiast jest degustacja single malt. Ten rodzaj whisky wymaga kieliszka tulipanowego bądź koniakówki. Ten pierwszy ze względu na swój unikalny kształt pozwala już na samym początku zapoznać się z zapachowymi walorami trunku. Należy jednak podchodzić do tego ostrożnie - starsze trunki potrafią mieć zapach intensywny na tyle, żeby znieczulić zmysł węchu. Doskonałym wyjściem w tej sytuacji jest stopniowe półwdychanie
aromatów, które pozwoli je odseparować i właściwie przygotować na doznania smakowe.

Smak whisky, przed przedstawieniem swojej złożoności, potrzebuje odpowiedniego przygotowania. Pierwszy łyk jest zawsze gorszy, powinno się przetrzymać małą ilość trunku w ustach, w celu zapoznania się sensorów z alkoholem, czego efektem będzie podniesienie tolerancji na wysoką zawartość etanolu, która przestanie być dominującą esencją.

To, co jest wyjątkowe w tym trunku to jego finisz, który może trwać bardzo długo, pielęgnując zmysły dymowym aromatem, czy pieprznym smakiem wzbogaconym zapachem torfu.

Degustacja whisky jest trudnym i złożonym procesem, który wymaga olbrzymiego zaangażowania i pasji. Jednak wartość walorów smakowych, jakie można odkryć w powolnym sączeniu tego szlachetnego, złocisto-karmelowego alkoholu, potrafi wynagrodzić długie godziny pędzone na poznawaniu historii danego single-malta.