
- Kategoria:
Największym wrogiem wina jest tlen. Jest to cichy zabójca, który bezpowrotnie niszczy wszelkie walory tego alkoholu. Większe butelki mieszczą w sobie większą ilość tlenu, przez co wino jest bardziej wystawione na jego działanie i wchłania go dużo szybciej. Oprócz tego, pojawia się także kwestia ciepła, które również ma negatywny wpływ na trunek, poprzez przyśpieszanie niepożądanych reakcji. W związku z tym duże znaczenie ma to, w jakim stopniu opróżniona została butelka. Jeżeli zakorkujemy butelkę, w której zostało dużo wina, możemy liczyć, że przetrwa ono nawet kilka tygodni. Gdy jednak pozostało go niewiele wtedy będzie w stanie wytrzymać zaledwie parę dni, wielce prawdopodobne jest, że szybko dojdzie do oksydacji wina. Dużo zależy także od jakości posiadanego wina. Białe wino można trzymać jedynie dzień lub dwa. Jeszcze bardziej wrażliwe jest wino czerwone.
Oprócz zatykania butelki korkiem możemy sięgnąć także po inne metody. Blog wina poleca przelanie wina do mniejszej karafki bądź butelki. Tym sposobem uda nam się zmniejszyć powierzchnię wina, która wystawiona jest na działanie groźnego tlenu. Dobrym pomysłem jest włożenie wina do lodówki, dzięki temu zabiegowi zwolnimy jego reakcję z powietrzem i sprawimy, że dłużej będzie świeże. Samo trzymanie wina w lodówce - w dużej butelce, może poważnie zaszkodzić jego smakowi i walorom. Na rynku pojawia się coraz więcej przydatnych gadżetów, jeżeli mamy w domowym asortymencie pompkę próżniową, to przez odessanie tlenu, uda nam się znacznie spowolnić psucie ulubionego wina.
Nie zapomnij o tym, że wino jest także doskonałym składnikiem wielu potraw. Można wykorzystać je przykładowo do przyrządzenia duszonego mięsa, a nawet jako płyn do podlewania drobiu.