Kiedy odbywa się winobranie?

Kiedy odbywa się winobranie?

Od tego, kiedy winiarz zadecyduje, że przyszła pora na zebranie plonów, zależy nie tylko jakość i smak powstałego później wina, ale także to, czy jego całoroczna opieka nad krzewami nie poszła na marne. Winobranie musi odbyć się w czasie, kiedy grona są w idealnym stanie rozwoju. Każdy ze szczepów ma inny okres, po którym osiąga pełną dojrzałość. Dodatkowo uzależnione jest to również od klimatu, gleby i nasłonecznienia.

Winiarze często zbierają owoce etapami, dzięki czemu mogą zachować większą kontrolę nad stanem zbiorów.

Pierwsze zwykle są gotowe odmiany Chardonnay, Pinot Noir, Tempranillo, Corvina. Czasem zdarza się jednak, ze w chłodniejszym regionie Europy, winogrona tych odmian dojrzewają aż do października. Jako kolejne dojrzewają zwykle Rieslingi, Sauvignon Blanc, Merlot czy Syrah. Ostatnie zebrać można Cabernet Sauvignon i Nebbiolo.

Czasem zdarza się także, że wino trzeba wyprodukować z owoców przejrzałych, a nawet pokrytych szlachetną pleśnią – powstające wówczas chociażby tokajskie Aszu, wymagają jeszcze większej wiedzy winiarza. Przyjmuje się, że najpóźniej zbierane są winogrona zamarznięte, przeznaczone do produkcji wina lodowego, czyli Eisweinu, choć w ciepłych regionach Francji, do produkcji słodkich win, winobranie odbywa się nawet w styczniu.


Powiązane artykuły