- Kategoria:
Winiarze często zbierają owoce etapami, dzięki czemu mogą zachować większą kontrolę nad stanem zbiorów.
Pierwsze zwykle są gotowe odmiany Chardonnay, Pinot Noir, Tempranillo, Corvina. Czasem zdarza się jednak, ze w chłodniejszym regionie Europy, winogrona tych odmian dojrzewają aż do października. Jako kolejne dojrzewają zwykle Rieslingi, Sauvignon Blanc, Merlot czy Syrah. Ostatnie zebrać można Cabernet Sauvignon i Nebbiolo.
Czasem zdarza się także, że wino trzeba wyprodukować z owoców przejrzałych, a nawet pokrytych szlachetną pleśnią – powstające wówczas chociażby tokajskie Aszu, wymagają jeszcze większej wiedzy winiarza. Przyjmuje się, że najpóźniej zbierane są winogrona zamarznięte, przeznaczone do produkcji wina lodowego, czyli Eisweinu, choć w ciepłych regionach Francji, do produkcji słodkich win, winobranie odbywa się nawet w styczniu.