Które wino jest najzdrowsze?

Które wino jest najzdrowsze?

O dobrym wpływie wina na nasze zdrowie, nie trzeba nikogo przekonywać. To potwierdza wiele badań. Oczywiście dotyczy to osób, które alkohol spożywają w ilościach umiarkowanych.

Zawarte w winie polifenole, które działają przeciwrodnikowo, a co za tym idzie, opóźniają starzenie się organizmu, można znaleźć w czekoladzie, herbacie czy soku winogronowym. Co jednak ważne, by mogły one działać pozytywnie na nasz organizm, muszą zostać rozłożone na cząsteczki. Proces rozkładu najlepszy jest natomiast, gdy w reakcji bierze udział alkohol. Wino pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy – pobudza wytwarzanie enzymów trawiennych i ułatwia wchłanianie substancji odżywczych. Lepiej pracują również nerki, mózg jest dotleniony, a odporność organizmu podniesiona.

Wino ma w swoim składzie cały alfabet witamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, P), kwas foliowy i minerały. Badania najczęściej donoszą o zdrowotnym wpływie wina czerwonego, najbogatszego w polifenole. Zawiera ono także najwięcej antyoksydantów, które regulują poziom cholesterolu i dbają o nasze żyły. Dodatkowo znajdziemy w nim flawonoidy i resweratrol, które chronią nasze serce i pomogą nam schudnąć. Nie zapominajmy też o białym winie, które pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszych płuc, ponieważ zawiera substancje korzystnie działające na tkanki budujące ten narząd.

Wina musujące natomiast działają na nasze zdrowie podobnie, jak wina czerwone. Znajdziemy w nich tyle samo przeciwutleniaczy, co w filiżance gorącej czekolady. Warto podkreślić także ich niskokaloryczność – lampka wina musującego ma tylko 80 kcal. Podsumowując, najzdrowszym winem są trunki czerwone, jednak białe i musujące również działają pozytywnie na nasz organizm.


Powiązane artykuły