- Kategoria:
W tym wpisie postaram się Wam jakoś ocenianie wina uprościć. To, co wypowiadacie o wypijanym trunku można ubrać w profesjonalne słownictwo sommelierów. Wystarczy przyswoić kilka sformułowań i określeń, by Wasza recenzja wina była fachowa. Oto spis potocznych stwierdzeń o winie i ich przełożenie na język sommelierów.
Jak zwykle mówimy – jak powiedziałby profesjonalista.
To wino ma słomkowy i przejrzysty kolor – To wino ma słomkową, klarowną suknię.
Pachnie różnymi owocami – Ma złożony i owocowy bukiet.
Mocne to wino – Wino jest eteryczne.
Jest cierpkie i gorzkie – Ma wyczuwalne taniny / wino jest taniczne lub garbnikowe / jest szorstkie.
Jego smak przemija wraz z przełknięciem – Wino ma krótki finisz
Wino jest bogate w smaku – Wino jest aksamitne.
Pachnie spalenizną – Ma dymny aromat.
Trochę mało intensywne – Wino jest gładkie / zgaszone.
Śmierdzi stęchlizną – Wino jest korkowe / zepsute.
To musujące wino jest wygazowane – To musujące wino jest płaskie.
Gryzie w podniebienie – Jest ściągające, garbnikowe, chropowate.
Jest za mocne i za kwaśne – Jest agresywne.
Jest kwaśne i gorzkie – Jest kanciaste.
Ma gęstą konystencję – Jest oleiste / kleiste.
Jest za słodkie – Jest mdłe.
Jest delikatnie musujące – Jest perliste.
Jest zbyt kwaśne – Jest zielone.
Wydaje się być zwietrzałe – Utleniło się
Wino jest świeże i lekko kwaśne – Wino jest żywe.
Przyjemnie smakuje, jest zrównoważone – wino jest okrągłe.