Regiony najlepszych win - Austria

Regiony najlepszych win - Austria
Regularna uprawa winogron na terenie dzisiejszej Austrii związana jest z przybyciem legionów Rzymskich, a pierwsze ślady jego uprawy pochodzą z około 700 r. p.n.e. Największy rozwój winiarskiej kultury nastąpił po przeniesieniu stolicy do Wiednia.

Obecnie uprawa winnej latorośli jest w Austrii bardzo rozproszona i rozdrobniona. Na terenie Austrii wyróżnia się cztery regiony winiarskie:
Weinland – obejmujący Dolną Austrię oraz Burgenland o powierzchni upraw: 47.200 hektarów (91,75% krajowych upraw)
Styria – powierzchnia upraw: 3.700 hektarów (6,77% krajowych upraw)
Wiedeń - powierzchnia upraw: 678 hektarów (1,4% krajowych upraw)
Bergland – obejmuje Górną Austrię, Karyntię, Salzburg, Tyrol i Vorarlber, powierzchnia upraw: 21 hektarów (0,04% krajowych upraw)

Austriackie winnice oferują nam ogromy przekrój win, od lekkich, wytrawnych, przez bardzo wyraziste wina czerwone i szlachetne słodkie wina jakościowe, po musujący Sekt czy też Frizzante.

Warunki klimatyczne Austrii idealnie nadają się do uprawy winorośli. Leży ona w strefie o wyraźnym podziale na sezony i znaczącymi różnicami temperatur pomiędzy dniem a nocą. Przyczynia się to do charakterystycznego tworzenia bukietu, który charakteryzuje się wyrazistym aromatem i owocową nutą, charakterystyczny klimat wpływa kwasowość win białych i mocne garbniki win czerwonych.

2/3 produkcji win austriackich stanowią wina białe, których Flagowym szczepem jest Grüner Veltliner, który ceniony jest za świeżość i pieprzowo-korzenny aromat.