- Kategoria:
Region ten cieszy się uznaniem turystów ze względu na gościnność mieszkańców Badenii. Wielbiciele szparagów odwiedzają to miejsce ze względu na bogactwo różnych gatunków, których mogą skosztować. Jednakże to właśnie amatorzy wina w Badenii znajdują swój raj.
W tym trzecim co do wielkości obszarze winnym w Niemczech rosną głównie szczepy win białych (60%). Jeżeli chodzi o wina czerwone, to większość z nich obsadzona jest odmianą Spätburgunde. Wystarcza to, by ponad połowa niemieckich burgundów produkowana była właśnie na terenie Badenii. Wśród białych win najbardziej cenione jest to powstające ze szczepu Gutedel - jest lekki i orzeźwiające w smaku, choć nie może zbyt długo leżakować.
Na bogactwo winiarskie Badenii duży wpływ ma jakość tamtejszej gleby. Jej zróżnicowanie - żwiry morenowe, gleby wapienne, gliniaste i lessowe, sprawia, że mogą rosnąć tu różne gatunki winorośli. Równie korzystne działanie wykazuje klimat. Niemal śródziemnomorski, z dużą ilością słońca, a jednocześnie łatwym dostępem do wody, przyczynia się do bogatych zbiorów. Owoce zbierane w Badeni są słodkie i bogate w składniki mineralne. Z uwagi na to, że większość winnic koncentruje się wokół rzeki, jesienne mgły chronią winorośle przed pierwszymi przymrozkami. Sprawia to, że owoce nie przemarzają i dłużej zachowują swoje właściwości.
Wśród najbardziej licznych odmian szczepów białych w Niemczech należy wymienić przede wszystkim: riesling (21,8% powierzchni upraw), müller-thurgau (21,2%), kerner (7%). Wśród czerwonych królują:: spätburgunder (7,4%) i portugieser (4,5%). Jeżeli zliczyć wszystkie gatunki, które są uprawiane, okaże się, że w całych Niemczech uprawia się prawie 100 różnych szczepów. Znaczna część z nich rośnie właśnie w Badenii.