Regiony najlepszych win. Dolina Rodanu

Regiony najlepszych win. Dolina Rodanu

To drugi – po Bordeaux – region winiarski we Francji, ze względu na ilość produkowanego wina. Ma on najdłuższą historię. Jego początki sięgają 600 roku p.n.e., kiedy to pierwszą winorośl zasadzili tutaj Grecy. Po najazdach barbarzyńców winnice uległy zniszczeniu, jednak odbudowano je dzięki zakonnikom, którzy potrzebowali wina w intencji liturgicznej. Później okazało się ono źródłem dochodów.

Obecnie Dolina Rodanu ma ponad 72 000 ha. Wytwarza się tutaj prawie 3,5 miliona hektolitrów wina, czyli więcej niż w Dolinie Loary i Burgundii łącznie.

Region leży w dolinie rzeki Rodan, rozciąga się od Lyonu po Awinion. Zasadniczo dzieli się na dwie części: północną i południową.

Północny Rodan obejmuje teren pomiędzy Vienne a Valence. Mamy tutaj do czynienia z klimatem kontynentalnym, czyli gorącymi latami i chłodnymi zimami, w których doskonale sprawdza się szczep syrah. Główne apelacje północnej Doliny Rodanu:

Crozes Hermitage – największa apelacja. Powstają tu przede wszystkim czerwone wina syrah, miękkie, delikatne i owocowe. Białe to jedynie 10% produkcji.

Hermitage – specjalnością są wina długowiecznie (nawet 40-letnie). W zależności od gleby i wysokości stoku tutejsze wina mają zróżnicowany charakter, od jedwabistych do szorstkich i mocnych. Białe wina z tego regionu mogą leżakować nawet 30 lat.

Côte-Rôtie – winorośl pokrywa tutaj bardzo strome stoki. Głównym szczepem jest syrah, z którego w 80% musi składać się wino. Jego smak jest bogaty, pieprzny, o charakterystycznym fiołkowym aromacie.

Condrieu – zasadniczo uprawia się tutaj viognier. Jest to szczep trudny, dlatego produkuje się tu niewielką ilość wina, a jego cena jest bardzo wysoka. Można w nim wyczuć m.in. morele czy brzoskwinie.

Południowy Rodan zajmuje teren pomiędzy Montélimar a Awinionem. Klimat śródziemnomorski zapewnia gorące, suche lata oraz deszczowe zimy, odpowiednie dla szczepów renache i mourvedre. Tutejsze białe wina mają niską kwasowość i są owocowo-kwiatowe. Dominującymi szczepami są: roussanne, grenache blanc i clairette. Główne apelacje południowej Doliny Rodanu:

Côtes du Rhône i Côtes du Rhône Village – tutejsze wina są bardzo różnorodne. Od owocowych i lekkich, aż do ciężkich i tanicznych. Te w Côtes du Rhône Village są robione z gron pochodzących z wapienno-kamienistych gleb, a ich smak jest pełniejszy. Głównie są t bo czerwone wina.

Châteauneuf-du-Pape – nazwa tej apelacji pochodzi od znajdującej się tutaj niegdyś leniej rezydencji papieży. Leżące na tamtych terenach jasne kamienie, zwane galets roulés, dobrze absorbują światło, dzięki czemu wspomagają dojrzewanie owoców. Można tutaj zrobić wino aż z 13 szczepów. Z reguły jest ono taniczne, ale przy tym owocowe i gładkie.


Powiązane artykuły