Regiony najlepszych win. Dolina Rodanu

Regiony najlepszych win. Dolina Rodanu

To drugi – po Bordeaux – region winiarski we Francji, ze względu na ilość produkowanego wina. Ma on najdłuższą historię. Jego początki sięgają 600 roku p.n.e., kiedy to pierwszą winorośl zasadzili tutaj Grecy. Po najazdach barbarzyńców winnice uległy zniszczeniu, jednak odbudowano je dzięki zakonnikom, którzy potrzebowali wina w intencji liturgicznej. Później okazało się ono źródłem dochodów.

Charakterystyka doliny Rodanu

Dolina Rodanu to jeden z najważniejszych rejonów winiarskich Francji, obejmujący ponad 72 000 hektarów. Roczna produkcja win w tym regionie wynosi prawie 3,5 miliona hektolitrów, co czyni go jednym z największych w kraju, przekraczając wytwarzanie w Dolinie Loary i Burgundii razem wziętych. Dolina Rodanu, jak sama nazwa wskazuje, znajduje się wzdłuż rzeki Rodan, ciągnąc się od Lyonu aż po Awinion. Region jest podzielony na dwie kluczowe części: północną i południową, z różnicami w klimacie i profilach smakowych produkowanych win.

Wina z północnej doliny Rodanu

Północna część Doliny Rodanu rozciąga się od Vienne do Valence, gdzie panuje klimat kontynentalny. W gorące lata i chłodne zimy dominującym szczepem winnic jest syrah, znana ze swoich bogatych, pieprznych smaków. Do najważniejszych apelacji w północnym Rodanie należą:

  • Crozes Hermitage - największa apelacja skupiona na czerwonych winach syrah o miękkim, delikatnym, owocowym profilu. Białe wina stanowią tylko 10% produkcji.
  • Hermitage - miejsce słynące z długowiecznych win (nawet 40-letnich) o zróżnicowanej charakterystyce, od jedwabistych po szorstkie.
  • Côte-Rôtie - wyróżnia się stromymi stokami, gdzie syrah dominuje w 80%, dając bogate, pieprzne wina z fiołkowym aromatem.
  • Condrieu - uprawia się tutaj wymagający szczep viognier, z którego produkuje się ograniczone ilości win o nutach moreli i brzoskwiń.

Winiarski potencjał południowej doliny Rodanu

Region południowego Rodanu rozciąga się między Montélimar a Awinionem, gdzie panuje klimat śródziemnomorski z gorącymi, suchymi latami i deszczowymi zimami. Warunki te sprzyjają uprawie szczepów, takich jak grenache i mourvedre. Tutejsze białe wina charakteryzują się niską kwasowością i owocowo-kwiatowymi nutami. Dominujące szczepy to roussanne, grenache blanc i clairette. Główne apelacje to:

  • Côtes du Rhône i Côtes du Rhône Village - różnorodność win od lekkich i owocowych po ciężkie i taniczne. Wina z Côtes du Rhône Village są robione z gron z wapienno-kamienistych gleb, przez co są pełniejsze. Głównie to czerwone wina.
  • Châteauneuf-du-Pape - nazwa pochodzi od dawnej rezydencji papieży. Kamieniste gleby wspomagają dojrzewanie, a wina można produkować z aż 13 różnych szczepów, zazwyczaj są taniczne, ale owocowe i gładkie.

Podróż przez dolinę Rodanu

Dolina Rodanu jest nie tylko centrum produkcji wysokiej jakości win, ale również miejscem o unikalnym klimacie i historii. Od wieków winiarze z tego regionu doskonalą sztukę uprawy winorośli, co widoczne jest w różnorodności i wyjątkowości win z doliny Rodanu. Przez lata region ten pozostaje symbolem francuskiej tradycji winiarskiej, oferując wina o intensywnych smakach i zapachach, które przyciągają miłośników wina z całego świata. Dolina, rozciągająca się wzdłuż rzeki Rodan, zachęca również do wzbogaconych kulturowo podróży i odkrywa nie tylko winne skarby, lecz także malownicze krajobrazy i zabytki, rozsiane po całym regionie.


Powiązane artykuły