
- Kategoria:
Warunki geograficzna sprawiają, że Gruzja posiada niesamowicie zróżnicowany klimat. Podczas wczasów w tym kraju, możemy wspinać się na pokryte śniegiem szczyty Kaukazu, wypoczywać na plażach Morza Czarnego, a nawet udać się do wilgotnego, podzwrotnikowego lasu porośniętego przez egzotyczne rośliny. Wyjątkowość tamtejszego środowiska sprawia, że od lat uprawia się tam wiele unikalnych szczepów winorośli, które nie występują w żadnym innym kraju. Do najbardziej popularnych odmian należą Saperavi, Rkatsiteli i Mtsvane.
Chociaż powszechnie Francja uważana jest za ojczyznę wina, to przekazy historyczne wskazują na gruzińskie pochodzenie tego napoju. Na terenach Kaukazu odnaleziono pestki winogron, które mogą świadczyć o tym, że gronowy alkohol wytwarzano tam już ponad 5000 lat p.n.e. Podczas długoletniej historii, lokalni winiarze wykształcili niezwykły sposób wytwarzania tego trunku. Tradycyjnie zgniecione winogrona, wraz z pestkami i szypułkami, składuje się w glinianych naczyniach zwanych kwewri. Amfory te, za pomocą pszczelego wosku, zamyka się drewnianymi pokrywami i zakopuje się w ziemi. W tych warunkach alkohol może leżakować nawet 50 lat, co nadaje mu wyrazistego smaku i niepowtarzalnie bogatego aromatu.
Kultura Gruzji nierozerwalnie związana jest z winem. Świadczy o tym chociażby, górujący nad Tbilisi, pomnik Kartlis Deda – matki Kartwelebi. W jednej dłoni dzierży ona miecz, który miał odstraszać wrogów, a w drugiej trzyma puchar, w którym tradycyjnie podawało się gronowy trunek. Naczynie to jest symbolem niespotykanej gościnności Gruzinów, której trudno szukać wśród innych narodów. Mieszkańcy tego kraju nikomu nie odmawiają noclegu oraz jedzenia i picia przy suto zastawionym stole.
Gruzińskie biesiady, zwyczajowo nazywane suprami, znane są na całym świecie. Przed rozpoczęciem każdej uczty wybierany jest tamada. Ten odpowiednik polskiego wodzireja pilnuje, aby zabawa była udana. To on napełnia kielichy, udziela głosu przy stole i wznosi toasty, trwające czasami nawet kilka minut. Supry, choć niewątpliwie urokliwe, bywają czasem trudnym przeżyciem dla obcokrajowców. Wino najczęściej należy pić do dna, co może wywoływać niepożądane skutki u osób o „słabszych głowach”.
Chociaż czasy Związku Radzieckiego bardzo niekorzystnie wpłynęły na jakość wina wytwarzanego w Gruzji, to obecnie na całym świecie odzyskują one swoją dawną reputację. Oprócz walorów smakowych, tamtejsze trunki chwalone są za ekologiczny sposób produkcji. W przeciwieństwie do zmechanizowanego Zachodu, w tym malutkim, azjatyckim państwie wciąż kultywuje się tradycyjne, zgodne z naturą sposoby wytwarzania napoju z winogron.