Regiony najlepszych win - Szampania

Regiony najlepszych win - Szampania
Szampania zawdzięcza swój fenomen przede wszystkim Rzymianom. To właśnie oni, jako pierwsi przywieźli do Francji winorośl. I był to zaledwie początek rozwoju produkcji wina w tym regionie. Wino, które dojrzewało w najbardziej na północ położnym winnym regionie Francji, okazało się bardzo kwaśne. I jakby tego było mało, miało szczególne tendencje wybuchowe.

Początkowo Francuzi nie bardzo wiedzieli, co zrobić z tym niespokojnym winem. Na pomysł jednak, bardzo szybko wpadli londyńscy kupcy. Wino, które sprowadzali z Szampanii w baryłkach, rozlewali do butelek i dodawali do niego melasy. Przez to przyspieszona została druga fermentacja i powstawał perlisty szampan, który prawie natychmiast zjednał sobie wielu wielbicieli.

Za wynalazcę szampana uważany jest mnich benedyktyński, Dom Perignon. I wydaje się, że to właśnie on jako pierwszy wprowadził mieszanie win pochodzących z różnych terenów i roczników. Szampan jest najczęściej biały, czasem różowy. Natomiast winogrona w Szampanii rosną przede wszystkim czarne. Nie ma to większego znaczenia, bo ich sok jest przezroczysty, jak ten z jasnych. Szampana robi się więc albo z jasnych Chardonnay, albo z ciemnych - Pinot Noir i Pinot Meunier lub mieszanki tych gatunków.

Sama Szampania ma dość nietypowe warunki klimatyczne, które jednak zwykle sprzyjają produkcji wina. Jest to region winiarski, najbardziej wysunięty na północ. Do tego klimat jest dość chłodny, a średnia temperatura w połowie lipca wynosi 19°C. Gleby bardzo dobrze zatrzymują wodę, a większość winnic leży na łagodnie pofałdowanym terenie w dolinach rzek. Niestety, nie wszystko jest takie idealne, bo głównym zagrożeniem są występujące tu okresowo przymrozki.

Najbardziej popularne szczepy Szampanii to Pinot Noir, Pinot Menieur i Chardonnay . Pinot Noir jest niezwykle wymagającym szczepem. Jest bardzo podatny na choroby i nawet najdrobniejsze wahania temperatury. Natomiast Chardonnay jest jego przeciwieństwem. Określany jest jako ulubiony szczep plantatorów i równie mocno lubiany przez konsumentów. Jest to najbardziej elastyczna z białych odmian, doskonale przystosowująca się do warunków klimatycznych. Lubi dobrze osuszone gleby, dlatego Szampania jest dla niego idealnym regionem. Dodatkowo dojrzewa wcześnie i daje obfite plony.

Mniej znanym szczepem jest z całą pewnością Pinot Menieur. Ale właśnie to wino jest główną wizytówką Szampanii. W przeciwieństwie do wcześniej wspomnianych, Pinot Meunier dojrzewa wcześniej i jest bardziej odporne na przymrozki, ale za to nie starzeje się zbyt dobrze, dlatego nie może tworzyć szampana solo.

Większość szampanów to wina nierocznikowe, ponieważ powstają z mieszanki przynajmniej dwóch roczników. Tylko w najlepszych latach wytwarzane są szampany rocznikowe, czyli takie, które powstają z jednego roku. A wtedy rok zbioru jest określany na etykiecie.