Regiony najlepszych win. Urugwaj

Regiony najlepszych win. Urugwaj

Mieszkańcy kraju, o powierzchni dwukrotnie mniejszej od Polski mówią, że ich ojczyzna, to „mały kraj wielkich win”. Produkcja jest mniejsza niż w Chile lub Argentynie, a większość win zostaje na rynku lokalnym. Według statystyk przeciętny Urugwajczyk wypija rocznie 32 litry wina (w Ameryce Południowej przebijają ich tylko mieszkańcy Argentyny).

Jeszcze 150 lat temu w Urugwaju winogrona uprawiano na sok lub rodzynki. Wino pojawiło się wraz z imigrantami z Hiszpanii i Włoch, którzy zapoczątkowali winną tradycję. Małe, rodzinne winnice rozciągają się głównie na zboczach wokół Montevideo, gdzie w łagodnym klimacie czuje się większość szczepów. Warto wspomnieć również o pochodzącej z Francji odmianie Tannat, który szybko stał się specjalnością urugwajskich winnic. Tamtejsze uprawy słyną również z bardzo restrykcyjnego dbania o jakość każdego wina, a to dzięki niewielkim, maksymalnie 5-hektarowym winnicom.


Powiązane artykuły