
- Kategoria:
Apelacja – obszar uprawy winorośli, na którym panują określone normy produkcji, mające na celu otrzymanie wina wysokiej jakości.
Cru – słowo pochodzące z języka francuskiego i oznaczające jakość konkretnej winnicy; termin ten znany jest obecnie także poza Francją.
Dokwaszanie – proces przeprowadzony przed lub w trakcie fermentacji, polegający na dodaniu do moszczu lub gotowego wina kwasu, który powinien podnieść kwasowość wina.
Enologia – słowo pochodzące z języka greckiego (oinos – wino i logia – nauka) i rozumiane jako nauka o winie.
Fermentacja – proces polegający na przemianie zawartego w moszczu cukru w alkohol i dwutlenek węgla.
Filtrowanie – zabieg polegający na oddzieleniu od wina osadu przy pomocy filtrów o różnych sposobach działania.
Grand Cru – pojęcie pochodzące z języka francuskiego i oznaczające winnicę najwyższej jakości (przede wszystkim w Burgundii, ale także Alzacji, Szampanii i innych regionach).
Keller – słowo pochodzące z języka niemieckiego i oznaczające piwnicę win.
Mezoklimat – warunki klimatyczne dotyczące tylko małego obszaru, a nawet konkretnej winnicy, mające znaczący wpływ na proces produkcji wina.
Moszcz – skoncentrowany sok z winogron, który poddawany jest procesowi fermentacji w celu wytworzenia wina.
Odkwaszanie – zabieg polegający na obniżeniu kwasowości moszczu lub gotowego już wina za pomocą wody lub kredy.
Piece – beczka o pojemności 228 l używana w winiarstwie, wykonana najczęściej z drewna dębowego; pochodzi z Burgundii we Francji, ale znana jest na całym świecie; ma wpływ na smak wina.
Sedymentacja – zabieg, który polega na schłodzeniu moszczu i pozostawieniu go przez określony czas w kadzi sedymentacyjnej, aby osad opadł na dno zbiornika; kolejnym krokiem jest proces fermentacji.
Taniny – garbniki, pochodne fenoli, które mają istotny wpływ na smak wina, a poza tym działają jak naturalne środki konserwujące.
Winiarstwo organiczne – zbiór czynności prowadzących do wytworzenia wina organicznego (ekologicznego); producent takiego wina stosuje jedynie tradycyjne, naturalne metody uprawy i nie używa środków chemicznych.
Winifikacja – ogół wszystkich czynności i zabiegów, wykonywanych przez producenta w celu wytworzenia wina.
Wino wzmocnione – wino gronowe, które przeszło proces alkoholizowania przez dodanie do niego spirytusu lub innego destylatu alkoholowego (np. porto, madera, marsala).