Szczepy, które trzeba znać. Chardonnay

Szczepy, które trzeba znać. Chardonnay

Kiedyś, elita mówiła, że wypije wszystko, oprócz Chardonnay . Było to związane ogólnodostępnością wina powstającego z tego szczepu. Dziś tendencja ta na szczęście się odwraca. Chardonnay uznawany jest za najpopularniejsze białe wino na świecie. Zwykle wytrawne, rześkie i niezbyt kwaśne wino w swojej najbardziej wyszukanej i najmniej spotykanej formie potrafi zaskoczyć intensywnie słodkim smakiem.

Swoją nazwę wzięło od miejscowości Chardonnay położonej niedaleko Szampanii i Burgundii, z której prawdopodobnie pochodzi. Badania genetyczne wykazały natomiast, że jest to spontaniczna, naturalna krzyżówka Pinot Gris i Gouais Blanc, nieistniejącego już szczepu z terenów dzisiejszej Chorwacji. Dziś szczep uprawia się w ponad 35 krajach, głównie dlatego, że ma on więcej zalet niż wad. Jedyną bolączką winiarzy może być wczesne kwitnienie oraz szybkie dojrzewanie.

Jeśli wiosenne przymrozki uszkodzą winorośle, ze zbiorów nici. Nie uzyskamy także dobrego wina , jeśli grona zostaną zebrane zbyt późno, ponieważ ilość kwasów, które zawierają owoce spada wraz z ich dojrzewaniem. Chardonnay jest jednak niezwykle elastyczny pod względem przystosowania się do warunków klimatycznych. Lubi gleby wapienne, ubogie i raczej suche. Nie dość, że wcześnie dojrzewa, to jeszcze jest winoroślą bardzo wydajną. Wysoki poziom cukru w owocach przekłada się na sporą zawartość alkoholu w otrzymanym winie.

Cały proces produkcji wina z Chardonnay jest stosunkowo łatwy i może przebiegać na wiele sposobów. Wino będzie dobre bez i po maceracji, a ponieważ doskonale nadaje się do starzenia, można je poddawać dojrzewaniu w dębowych beczkach. Małe, złociste owoce dają wino z posmakiem, który długo utrzymuje się w ustach. Jest lekkie, harmonijne. Ponieważ charakter Chardonnay zależy od sposobu uprawy i technik produkcji wina, możemy wyróżnić cztery główne grupy smaków i zapachów, jakie odnajdziemy w tych winach:

Wina rześkie są najbardziej wytrawne i mają lekki dębowy charakter. Czuć w nich smaki jabłek, cytrusów, minerałów. Wina o takim, nienachalnym smaku produkowane są zwykle w chłodniejszych regionach winiarskiego świata. Owocowe Chardonnay powstają w krajach ciepłych i czuć w nich tropikalne akcenty. Są odrobinę słodsze i często można w nich wyczuć brzoskwinię i cytryny. Bogate i złożone wina z tego szczepu mają zapach przypraw - gałki muszkatołowej, wanilii oraz masła.

Poddawane są fermentacji w dębowych beczkach, na czym zyskuje nie tylko smak, ale i barwa wina, która jest ciemniejsza. Najrzadziej spotykane, ale za to najdłużej starzone są wina deserowe, które odznaczają się wyjątkową słodyczą w smaku i zapachu. Chardonnay nadaje się do wielu potraw. Może być świetny jako aperitif, jego smak dobrze komponuje się z rybami i mięsami, owocami morza, warzywami, a nawet grzybami.


Powiązane artykuły