![Szczepy, które trzeba znać. Chardonnay](
https://www.degustoweb.pl/sites/default/files/styles/840_width/public/2019/3/szczepy-ktore-trzeba-znac-chardonnay.jpeg?itok=OQh3wbgb)
- Kategoria:
Pochodzenie i historia szczepu Chardonnay
Szczep Chardonnay swoją nazwę wziął od niewielkiej miejscowości położonej niedaleko słynnej Szampanii i Burgundii, z której prawdopodobnie się wywodzi. Prowadzone badania genetyczne wykazały, że jest to wynik spontanicznej krzyżówki dwóch szczepów: Pinot Gris oraz już nieistniejącego Gouais Blanc z terenów dzisiejszej Chorwacji. Współcześnie Chardonnay uprawiane jest w ponad 35 krajach na całym świecie, co wynika z licznych zalet tej winorośli w porównaniu z jej wadami. Jedną z niewielu trudności, z jakimi mierzą się winiarze, jest jej wczesne kwitnienie i szybkie dojrzewanie.
Charakterystyka uprawy Chardonnay
Wiosenne przymrozki mogą znacząco uszkodzić winorośla Chardonnay, co wpłynie na brak zbiorów. Aby uzyskać wytrawne wino z jabłek, trzeba zrywać grona o odpowiedniej porze, ponieważ nadmierne opóźnienie obniża ilość kwasów w owocach. Chardonnay cechuje się wyjątkową elastycznością w dostosowywaniu się do różnych warunków klimatycznych. Preferuje gleby wapienne, ubogie i raczej suche. Mimo że wcześnie dojrzewa, jest to niezwykle wydajny szczep. Owoce charakteryzują się wysokim poziomem cukru, co przekłada się na znaczną zawartość alkoholu w finalnym produkcie.
Proces produkcji i stylizacje smakowe Chardonnay
Produkcja wina z chardonnay szczep jest stosunkowo prosta i może przybierać różnorodne formy. Wino to jest zrównoważone i lekkie, niezależnie od tego, czy jest produkowane z maceracją czy bez niej. Świetnie nadaje się do starzenia, w tym dojrzewania w dębowych beczkach. Charakterystyka smaku Chardonnay zależy od metod uprawy i technik produkcji, rozpoznajemy cztery główne grupy smakowo-zapachowe:
- Wina rześkie - mają wyraźnie wytrawny profil z nutą dębową, przypominającą smaki jabłek i cytrusów. Są typowe dla chłodniejszych regionów.
- Owocowe Chardonnay - produkowane w ciepłym klimacie, mają tropikalne nuty, często z akcentem brzoskwini i cytryn.
- Bogate i złożone - odznaczają się przyprawami, wanilią, masłem, i zyskują na złożoności dzięki fermentacji w dębie.
- Wina deserowe - najdłużej starzone, wyróżniają się wyjątkową słodyczą.
Wszechstronność zastosowań Chardonnay
Wina Chardonnay doskonale sprawdzają się w różnorodnych sytuacjach kulinarnych. Mogą pełnić rolę aperitifu, a także idealnie komponują się z potrawami na bazie ryb, mięs, owoców morza, warzyw oraz grzybów. Wytrawne wino z jabłek jest nie tylko eleganckim dodatkiem do posiłków, ale także cieszy się dużym uznaniem wśród smakoszy i koneserów win, stanowiąc esencję różnorodnych smaków i tradycji winiarskich.