Szczepy, które trzeba znać. Corvina

Szczepy, które trzeba znać. Corvina

Występujący pod kilkoma nazwami, ten włoski szczep był znany już w czasach starożytnego Rzymu. Często występuje w kupażach, ale można spotkać także stuprocentową Corvinę, czerwone wino o bardzo wysokiej jakości.

Winogrona dojrzewają późno, a ich uprawa jest dodatkowo utrudniona, bo szczep ma skłonność do pleśnienia, jeśli okres winobrania jest deszczowy. Grona są duże, ale poszczególne owoce dosyć małe i mają grubą skórę. Corvina najlepiej czuje się na wapiennych, kamienistych i dobrze przepuszczalnych glebach, a właśnie takie warunki zapewnia włoski region Veneto. Corvinę rzadko spotyka się poza tym obszarem, jednak nieduże winnice tego szczepu można znaleźć także w Nowej Zelandii.

Owocowy, wiśniowy i malinowy aromat, subtelna nuta migdałów oraz tostów – tak smakuje Corvina. Rubinowe wino jest lekko kwaskowate i ma idealny poziom tanin.


Powiązane artykuły