Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Grenache to szczep, który może zarówno być solidną podstawą wykwintnego wina jak i aromatycznym dodatkiem do innych odmian winorośli. Jego wielowątkowość docenili również Amerykanie i Australijczycy, adaptując roślinę do swoich winnic.

Wino grenache ma przede wszystkim owocowy smak, bazujący na słodkich nutach truskawkowych, malinowych i wiśniowych. Smakosze wyczują w nim cynamon, anyż i średnią kwaskowość, która przywodzi na myśl świeżość czerwonego grejpfruta, już nie tak oczywistego w swojej słodkości. Otoczenie, w jakim te szczepy są uprawiane, czyli pobliskie pola francuskich i włoskich ziół, również mają wpływ na smak wina. Produkty niektórych winnic mogą mieć ziołowy zapach, kojarzący się z oregano. Wino jest średnio-kwaśne, osiąga wysokie stężenie alkoholu, które może sięgnąć nawet 16%.

Niewątpliwą zaletą grenache jest jego delikatna, określana nawet jako półprzeźroczysta, barwa, która w połączeniu z innymi szczepami, nadaje im lekkości. Szczególnie dobrze komponuje się z Sirah lub z Mourvedre.

Zgodnie z najczęstszym miejscem upraw, najchętniej grenache podają Francuzi, Hiszpanie i Włosi do tradycyjnych potraw swoich kuchni. Bogactwo ziół i ostrość smaków w przyprawach doskonale komponuje się z pieczonym mięsem, z którym wino łączy się w swojej wyrazistości, łagodząc pikantne nuty przypraw i czyniąc je bardziej spójnymi z daniem. Doskonale będzie pasować do francuskiego ratatouille w grillowanej wersji tego warzywnego dania. Z mięs polecanych do doprawiania tym winem i komponowania sosu na jego bazie jest szczególnie jagnięcina
.


Powiązane artykuły