Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Szczepy, które trzeba znać - Grenache

Grenache to odmiana winorośli o charakterystycznej, bardzo ciemnej, prawie czarnej, barwie owoców, które wymagają długiego okresu dojrzewania w pełnym słońcu. Jest również jednym z najbardziej znanych i popularnych szczepów, szczególnie w winiarskich regionach francuskich, hiszpańskich, a także włoskich. Te pierwsze stanowią blisko połowę światowej produkcji, oscylując wokół liczby 250 tysięcy akrów powierzchni uprawnej, z czego większość znajduje się na kamienistych, suchych glebach Chateauneuf du Pape, które pozwalają na solidne zakorzenienie zdrewniałych i twardych łodyg winorośli.

Charakterystyka szczepu grenache

Szczep grenache imponuje swoją wszechstronnością, będąc zarówno solidną bazą dla wykwintnych win, jak i aromatycznym dodatkiem wzbogacającym inne odmiany winorośli. Popularność tej odmiany nie ogranicza się jedynie do Europy; Amerykanie oraz Australijczycy z sukcesem włączają grenache do swoich winnic. Wino grenache charakteryzuje się przede wszystkim owocowym smakiem z nutami truskawek, malin i wiśni, które uwielbiają smakosze na całym świecie.

Smak i aromat wina grenache

Dla wielu miłośników wina, wino grenache oferuje niezapomniane doznania smakowe. Obok owocowych akcentów, w grenache wyczuć można cynamon i anyż, a także średnią kwasowość, która przywodzi na myśl delikatną świeżość czerwonego grejpfruta. Unikalnym aspektem są także ziołowe nuty, wynikające z bliskości uprawianych wokół winogron francuskich i włoskich ziół, nadających winu niezwykły zapach, czasami przywodzący na myśl oregano.

Parametry i połączenia z innymi szczepami

Jednym z wyróżników grenache jest jego lekka, niekiedy wręcz półprzeźroczysta barwa. Wino to jest średnio-kwaśne, a jego niezaprzeczalnym atutem jest wysokie stężenie alkoholu, które może sięgać nawet 16%. Grenache znakomicie komponuje się z innymi szczepami, dodając im lekkości i charakteru, w szczególności z Sirah oraz Mourvedre. Tego typu połączenia są szczególnie cenione w wyśmienitych mieszankach winnych.

Tradycyjne zastosowania grenache w kuchni

Ze względu na swoje pochodzenie, grenache jest chętnie serwowane przez Francuzów, Hiszpanów oraz Włochów jako dodatek do tradycyjnych dań tych regionów. Bogactwo ziół i intensywność przypraw doskonale korespondują z pieczonym mięsem, łagodząc pikantne nuty i nadając potrawom dodatkowej harmonii. Grenache jakie to wino? To wino, które perfekcyjnie komponuje się z:

  • francuskim ratatouille w grillowanej wersji
  • mięsem jagnięcym, jako baza do sosu
  • innymi potrawami o wyrazistym smaku

Takie zestawienia są nie tylko wyraziste, ale również eleganckie w swoim wykonaniu.


Powiązane artykuły