Szczepy, które trzeba znać: Pinotage

Szczepy, które trzeba znać: Pinotage
Pewien hinduski jezuita, Anthony de Mello, stwierdził, że życie jest jak butelka dobrego wina. Niektórzy zadowalają się czytaniem etykiety na opakowaniu, inni wolą spróbować jego zawartość.

Pinotage to jedno z niewielu rodzajów win z bardzo dokładnie opisanym pochodzeniem. Pochodzi ono z Południowej Afryki, tamtejszy rząd postanowił zatrudnić prof. Abrahama Izaaka Perold, na Uniwersytecie Winiarskim w Stellenbosch, jego głównym zadaniem było na stworzeniu takiego szczepu winorośli, który będzie najlepiej przystosowany do warunków klimatycznych panujących w RPA.

W 1925 roku, profesor połączył odmiany cinsault (znane w RPA jako hermitage) i pinot noir. Krzyżówka okazała się początkowo porażką. Nowo powstały krzew dał zaledwie cztery marne pestki. Po latach zaczął on jednak obradzać i owocować wspaniałymi winami. Nowy szczep nazwano Pinotage, łącząc nazwy Pinot Noir i Hermitage.

Pierwsze butelki wina opartego na szczepie pinotage powstały w roku 1959. Przez pewien czas odmiana ta była niezauważana, ale dzisiaj jest niezwykle doceniana i bardzo modna. Pinotage ma potencjał dojrzewania szacowany na 4-8 lat, wina te są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Kosztując je, możemy poczuć prawdziwy afrykański klimat. Pinotage to dobrej jakości odmiana, która charakteryzuje się welwetowymi i gładkimi taninami. Dojrzewa wcześnie, ale jest zdumiewająco zharmonizowana. Idealnie sprawdzi się z kuchnią indyjską, kubańską oraz daniami z dziczyzny.