Szczepy, które trzeba znać - Sangiovese

Szczepy, które trzeba znać - Sangiovese
Szczep Sangiovese jest popularną we Włoszech, a szczególności w Toskanii, odmianą winogron będących bazą do czerwonego wina. Pełni on główną rolę w procesie tworzenia Chainti - intensywnego w smaku, czerwonego włoskiego trunku.

Co ciekawe, szczep ten niegdyś był kojarzony z tanim winem Sangiovese di Romagna, które było stosunkowo blade, jak na czerwony wyrób włoskich winnic, lekkie i nie oferujące szerokich doznań smakowych dla koneserów, którego tradycja produkowania sięgała nawet XVI wieku. To właśnie wykorzystanie tego rodzaju winogron do produkcji Chainti wywindowało szczep na pozycję, która nie mogła ujść uwadze znawców tematu.

Winogrona odmiany Sangiovese, z racji swojego wczesnego pączkowania, późnego dojrzewania i wysokiej wydajności, doskonale odnajdują się na przesuszonych wapiennych glebach, Szczególnie dobrze rozwijają się na południowych zboczach. Dwoma najlepszymi klonami tej odmiany są R24 i T19. Producenci muszą jednak uważać na umiejscowienie winorośli, gdyż posadzone zbyt wysoko mogą zostać przesuszone na słońcu, co może spowodować cierpkość. Właściciele winnic dbając o różnorodność swoich produktów starają się uważać na wrażliwe pnącza, osiągając dzięki temu rzadko spotykaną pikantność wyczuwalną w trunku.

Wino dojrzewa w dębowych beczkach, podobnie jak Bourdeaux, chociaż znane są roczniki dojrzewające w kasztanowych modelach. Oprócz oczywistego Chainti, winogrona szczepu Sangiovese służą do produkcji znamiennego Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, czy też Morellino di Scansano.

Główne aromaty wina wyprodukowanego ze szczepu Sangiovese są mocno owocowe, szczególnie truskawkowe, wiśniowe i śliwkowe nuty, starsze wina tej odmiany przyjmują także aromaty kwiatowe i dębowo-orzechowe pochodzące z etapu dojrzewania trunku w beczkach.

Sangiovese doskonale sprawdza się jako trunek do pieczonych mięs, szczególnie indyka, hamburgerów, wołowiny, a także do kurczaka z rożna, a to dzięki wysokiej kwasowości i stosunkowo niskim stężeniu etanolu. Winem produkowanym na bazie Sangiovese można doskonale doprawić wszelakie dania pochodzące z tradycyjnej włoskiej kuchni, szczególnie aromatyczne sosy na bazie pomidorów i różne wariacje na temat makaronu z dodatkiem bazylii, szałwii czy tymianku.