Szczepy, które trzeba znać. Sauvignon blanc

Szczepy, które trzeba znać. Sauvignon blanc

Sauvignon Blanc to drugi co do wielkości upraw na świecie szczep białych winogron. Najprawdopodobniej pochodzi z regionu Bordeaux we Francji. Skąd nazwa? Sauvage znaczy po francusku dziki, a blanc – biały, nazwa odnosi się więc do dziko rosnących krzewów białych winogron, które można znaleźć w południowej Francji.

Rozpowszechnienie szczepu sauvignon blanc na świecie

Szczep sauvignon blanc jest szeroko rozpowszechniony i można go znaleźć w wielu winiarskich regionach na całym świecie. Choć jego korzenie sięgają Francji, dużą popularność zyskał również w Nowej Zelandii, Chile, Kanadzie, Australii, RPA, Mołdawii oraz w krajach środkowoeuropejskich i Kalifornii. Każdy z tych regionów nadaje winu unikalny charakter, dzięki czemu można odkrywać różnorodne smakowe profile jednej odmiany winorośli.

Charakterystyka sauvignon blanc jako wina

Wino sauvignon blanc, wytwarzane z tej winorośli, charakteryzuje się wytrawnym i orzeźwiającym smakiem. Walory tego trunku ulegają zmianie w zależności od klimatu, w którym dojrzewają winogrona. Może mieć trawiaste, słodkawe lub owocowe akcenty, lecz zawsze zachowuje świeżość i elegancję. Sauvignon blanc jakie to wino? To idealny wybór na wieczór z potrawami rybnymi, kozimi serami czy sushi. Zdecydowanie najlepiej smakuje jako młode wino.

Proces winifikacji i jego wpływ na smak wina

Na smak sauvignon blanc ogromny wpływ ma proces winifikacji. Kluczowe czynniki to:

  • kontakt moszczu ze skórkami owoców – dłuższy kontakt zwiększa aromat alkoholu,
  • temperatura fermentacji – wysokie temperatury stosowane są we Francji, nadając wino minerałom, natomiast niższe preferowane w Nowym Świecie wzmacniają głównie owocowe nuty.

Niektórzy winiarze, zwłaszcza z doliny Loary oraz Nowej Zelandii, stosują fermentację jabłkowo-mlekową by zredukować kwasowość i wzbogacić aromat trunku.

Wpływ technik starzenia na charakter sauvignon blanc

Rodzaj zbiornika, w którym wino dojrzewa, również kształtuje jego ostateczny smak. Starzenie sauvignon blanc w dębowych beczkach redukuje wysoką kwasowość i harmonizuje aromaty. Z kolei stalowe zbiorniki zachowują naturalną intensywność smaku i aromatu. To kwestia wyboru producentów, którzy decydują się na jedną z tych metod, aby nadać winu pożądany charakter.


Powiązane artykuły