W jakiej temperaturze podawać wino?

W jakiej temperaturze podawać wino?
Temperatura w jakiej podajemy wino ma kluczowe znaczenie, nieodpowiednio schłodzone wino nie pozwala na wydobycie z niego niepowtarzalnego smaku. Zależy ona od koloru i charakteru wina. Głowna zasada jest następująca im młodsze wino i mniej aromatyczne, tym niższa temperatura ich podawania.

Wino białe powinno być podawane po delikatnym schłodzeniu, dzięki temu nie będzie aż tak bardzo wyczuwalny alkohol, a jedynie winne aromaty i smaki. Optymalna jego temperatura powinna wynosić ok. 10-14 °C

Zwykło się mówić, że wino czerwone podaje się w temperaturze pokojowej. Owszem zalecenie to obowiązywało kilkaset lat temu, kiedy temperatura wewnątrz zamku nie przekraczała 16°C. Obecnie temperatura w naszych domach wynosi ok. 20°C, z wina podanego w takiej temperaturze nie wydobylibyśmy wszystkich jego smaków, dlatego wino czerwone należy podać delikatnie schłodzone. Najlepiej przed podaniem wstawić wino na ok. 20 min do lodówki.

Wino różowe serwuje się w temp. 8-12°C. Najchłodniejsze podajemy wina musujące, powinny być one schłodzone do temp 4 – 8 °C. W przypadku win musujących i różowych zaleca się ich podawanie w specjalnym pojemniku wypełnionym kostkami lodu, pozwoli to na utrzymanie trunku w stałej, niskiej temperaturze.

Warto zapamiętać cztery proste zasady związane z temperaturą podawanych win:

  1. Im chłodniejsze wino, tym bardziej intensywny jego zapach.
  2. Im cieplejsze wino, tym mocniejsze jego aromaty.
  3. Niska temperatura wina uwydatnia jego kwasowość, łagodzi smak zawartego alkoholu oraz spowalnia uwalnianie się dwutlenku węgla z kieliszka.
  4. Wysoka temperatura wina uwydatnia smak alkoholu, łagodzi uczucie kwasowości oraz przyśpiesza uchodzenie bąbelków.

Pamiętać trzeba, że temperatura wina, tuż po nalaniu do kieliszka zwiększa się o ok. 1-2 °C, warto zwrócić na to uwagę i wino schłodzić trochę bardziej, niż to jest w zaleceniach.