
- Kategoria:
Wino białe powinno być podawane po delikatnym schłodzeniu, dzięki temu nie będzie aż tak bardzo wyczuwalny alkohol, a jedynie winne aromaty i smaki. Optymalna jego temperatura powinna wynosić ok. 10-14 °C
Zwykło się mówić, że wino czerwone podaje się w temperaturze pokojowej. Owszem zalecenie to obowiązywało kilkaset lat temu, kiedy temperatura wewnątrz zamku nie przekraczała 16°C. Obecnie temperatura w naszych domach wynosi ok. 20°C, z wina podanego w takiej temperaturze nie wydobylibyśmy wszystkich jego smaków, dlatego wino czerwone należy podać delikatnie schłodzone. Najlepiej przed podaniem wstawić wino na ok. 20 min do lodówki.
Wino różowe serwuje się w temp. 8-12°C. Najchłodniejsze podajemy wina musujące, powinny być one schłodzone do temp 4 – 8 °C. W przypadku win musujących i różowych zaleca się ich podawanie w specjalnym pojemniku wypełnionym kostkami lodu, pozwoli to na utrzymanie trunku w stałej, niskiej temperaturze.
Warto zapamiętać cztery proste zasady związane z temperaturą podawanych win:
- Im chłodniejsze wino, tym bardziej intensywny jego zapach.
- Im cieplejsze wino, tym mocniejsze jego aromaty.
- Niska temperatura wina uwydatnia jego kwasowość, łagodzi smak zawartego alkoholu oraz spowalnia uwalnianie się dwutlenku węgla z kieliszka.
- Wysoka temperatura wina uwydatnia smak alkoholu, łagodzi uczucie kwasowości oraz przyśpiesza uchodzenie bąbelków.
Pamiętać trzeba, że temperatura wina, tuż po nalaniu do kieliszka zwiększa się o ok. 1-2 °C, warto zwrócić na to uwagę i wino schłodzić trochę bardziej, niż to jest w zaleceniach.