Wina amerykańskie

Wina amerykańskie

Stany Zjednoczone są jednym z największych producentów wina na świecie. Historia amerykańskiego winiarstwa związana jest z pierwszymi osadnikami, którzy przybyli na ten kontynent. Rejon w jaki dotarli przybysze nazwano Vinland, by podkreślić mnogość występujących na nim winorośli. Jak się okazało wino wyprodukowane z lokalnych winogron nie sprostało oczekiwaniom pierwszych osadników, którzy zaczęli importować sadzonki winorośli z Europy.

Wino produkowane jest we wszystkich stanach ameryki północnej (również na Alasce), jednak największym regionem winiarskim jest Kalifornia, produkowane w niej jest 89% amerykańskich win. Fenomen kalifornijskiego winiarstwa związany z położeniem geograficznym a co za tym idzie klimatem. Obszar Kalifornii zajmuje 5 stref klimatycznych, co sprawia, że niektóre regiony są zdecydowanie cieplejsze niż Europa, a inne równie chłodne jak Szampania. Dzięki temu uprawiane mogą być najróżniejsze odmiany winorośli, które z powodzeniem mogą konkurować z europejskimi szczepami.

Wielki rozkwit kalifornijskich winnic miał miejsce latach sześćdziesiątych XX wieku. W 1976 roku Brytyjczyk Steven Spurrier zorganizował w Paryżu degustację trunków pochodzących ze słonecznej Kalifornii. Celem degustacji było porównanie najlepszych win amerykańskich i francuskich. W wydarzeniu znanym jako „Judgment of Paris" wina kalifornijskie zdeklasowały trunki francuskie w kategorii czerwonego oraz białego wina.

Obecnie w w Kalifornii jest 1605 winnic, które zajmują ponad 208 tys. hektarów powierzchni. Najbardziej prestiżowym rejonem winiarskim jest Dolina Napy, to z niej pochodzą najbardziej uznawane na całym świecie amerykańskie trunki. Dolina Napy to królestwo niezwykłego cabernet sauvignon, koneserzy są wstanie zapłacić niebotyczne pieniądze za butelkę trunku pochodzącego z tego regionu. W 2000 r. za butelkę magnum Screaming Eagle '96 zapłacono ponad 10 tys. dolarów.

Kalifornijskie wina cechuje bogaty, głęboki smak, który ujawnia się na początku degustacji. Ciepły klimat, w jakim dojrzewają winogrona sprawia, że wina z Kalifornii mają mocno owocowy charakter i wysoką zawartość alkoholu. Jest to efekt zbierania owoców, dopiero wówczas kiedy osiągają one poziom 17% potencjalnego alkoholu.

Ulubionym szczepem Kalifornijczyków jest Zinfandel. Produkowane z niego są orzeźwiające, delikatne różowe trunki, a także bogate i mocno zbudowane czerwone wino, dojrzewające w dębowych baryłkach. Wspomniany wcześniej Cabernet Sauvignon charakteryzuje się intensywną barwą, dojrzałością i okrągłymi taninami. Jedną z najbardziej wymagających odmian pod względem uprawy i produkcji wina jest Pinot noir. Kalifornijskie pinoty są delikatne i bogate, o charakterystycznym, jedwabistym smaku.


Powiązane artykuły